Цифрове мовлення дасть поштовх новим технологіям - Катерина М’ясникова

Цифрове мовлення дасть поштовх новим технологіям - Катерина М’ясникова

В 2006 році ми підписали міжнародну угоду "Женева-2006" і зобов'язалися перейти  на цифрове мовлення, аби дати можливість розвиватися іншим технологіям. Вони потребують частотного ресурсу, який зараз був зайнятий аналоговим мовленням.

Україна починає відключати аналогове мовлення і що треба знати пересічним українцям розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина  М’ясникова.



Чи достатньо людям про це говорили, щоб вони могли підготувалися?

Катерина  М’ясникова: Люди, які користувалися антеною, і в яких немає спеціального обладнання для декодування цифрового сигналу, ввімкнули і не побачили нічого Таких людей у Києві не більше 20%, можливо менше. Є велика кількість експертів,які вважають, що інформаційна кампанія мала бути інтенсивнішою Це не є рішення однієї країни в 2006 році ми підписали міжнародну Угоду Женева-2016 і зобовязалися перейти  на цифрове мовлення, аби дати можливість розвиватися іншим технологіям. Вони потребують частотного ресурсу, який зараз був зайнятий аналоговим мовленням. Адже цифрове мовлення використовує менше частот, ніж аналогове. На одній частоті може транслюватися 8-12 цифрових сигналів.

Що треба зробити глядачам, щоб відновити картинку?

Катерина  М’ясникова: Це не стосується глядачів, які користуються послугами кабельного чи супутникового телебачення, то це їх не стосується. Це стосується лише власників аналогового телебачення. Треба визначитися, або підключитися до кабельного оператора, купите перетворювач, або ж купити супутникову антену. Звичайно, є люди, які певним чином не сприймають зміни в суспільстві. Україна не може бути відсталою країною порівняно з іншими. Ми не можемо тормозити розвиток інших технологій лише тому, що не хочемо переходити на цифрове телебачення. Тому такі люди будуть. Але Україна відмовитися від цього переходу не могла. Треба всім разом пережити ці зміни.

 

Слухайте програму “Сьогодні. Вдень по буднях з 13.00 до 15.00!