Наталя Іщенко: "Санкції США проти Росії залишаються без змін"

Наталя Іщенко: "Санкції США проти Росії залишаються без змін"

Стало відомо не лише про збереження санкцій, але й про певні зміни, які запровадив конгрес у законі про покарання ворогів США. Цей закон вносить кілька нюансів, зокрема, у глави держави заберуть важелі управління ключовими питаннями.

Для чого з'явилася ця зміна, прокоментувала в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" заступниця директора Інституту світової політики Наталя Іщенко.

На фото: Президент США Дональд Трамп
 
Наталя Іщенко: Складається враження, що не тільки українці дуже турбувалися щодо підсумків саміту в Гельсінкі, але й самі американці й американські політики теж дуже напружено чекали, до чого домовляться Трамп і Путін. Мабуть, це не випадково, що саме зараз, після того, як вони нібито видихнули після саміту в Гельсінкі, але щоб такого більше не ставалося, щоб не турбуватися в майбутньому, щоб рішення, ухвалене владою США, щоб його не міг змінити одноосібно президент. Я не думаю, що це стосується лише Трампа. Я думаю, що це була закладена така норма, щоб у майбутньому ніхто не міг щось одноосібно змінити чи скоригувати.

Цікавий факт, що це питання фактично об'єднало дві частини конгресу, обидві партії. Вони були одноголосні в цьому, у підтримці України, зокрема, опосередковано.

Наталя Іщенко: Ми знаємо, що хоч в якихось нюансах є різниця в політиці демократів і республіканців, але якісь принципові речі вони розділяють і діють синхронно. Особливо що стосується російсько-українського конфлікту.

Тут варто також згадати законопроект, схвалений минулої ночі в американському сенаті про механізм перегляду санкцій конгресом. А також про протидію агресії урядів Ірану, Російської Федерації, Північної Кореї та для інших цілей. Йдеться про протидію міжнародному тероризму і його незаконному фінансуванню. Прямої згадки про Росію немає, але таке сусідство навряд чи стало випадковим. Ви не вважаєте так?

Наталя Іщенко: Я думаю, що американці хочуть об'єднати весь цей пул таких запобіжних заходів, які можуть зупинити просування небезпечного тероризму саме на державному рівні. Ми бачимо, що тут згадуються саме держави, а не терористичні організації. Я думаю, вони хочуть якось уніфікувати ці заходи, які вони будуть застосовувати проти цих держав, щоб вони якось були поєднані.

Прослухати повну версію розмови