Конкретних домовленостей між Трампом та Кім Чен Ином не було - Олексій Коваль

Конкретних домовленостей між Трампом та Кім Чен Ином не було - Олексій Коваль

Лідер Північної Кореї під час першої зустрічі з американським Президентом не брав на себе зобов'язання припинити будь-яку діяльність на заводі. Поки що механізму денуклеаризації не передбачено. Вони підписали лише попередню угоду про співпрацю, яка не накладає на сторони жодних зобов'язань.

Ситуацію, коли після історичної зустрічі Кім Чен Ина і Трампа Північна Корея начебто відновила діяльність на заводі з будівництва балістичних ракет прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" журналіст – міжнародник, член правління Української асоціації китаєзнавців Олексій Коваль.

На фото: Олексій Коваль

7 червня відбулася історична зустріч Кім Чен Ина і Трампа. Міжнародні експерти і журналісти позитивно оцінили цю зустріч. Проте американські супутники-шпигуни зафіксували активність на заводі, який виготовляв балістичні ракети. На скільки ця інформація є достовірною про відновлення діяльності?

Олексій Коваль: На скільки мені відомо, це фотографії із супутників, просто була зафіксована якась активність біля заводу. Опосередковане свідчення, що на об'єкті відбуваються якісь дії. Чи можемо ми говорити, що Корея розробляє нові ракети, це передчасні висновки.

Але були ж позитивні результати зустрічі обох лідерів. Вони марні?

Я думаю, що Кім Чен Ин під час першої зустрічі з американським Президентом не брав на себе зобов'язання припинити будь-яку діяльність на заводі. Вони підписали лише попередню угоду про співпрацю. Поки що механізму денуклеаризації не передбачено. Крім того, і Трамп сказав лише, що Північна Корея не загрожуватиме більше США ядерною зброєю. Заява дуже важлива, але вона не накладає на сторони жодних зобов'язань.

А щодо санкцій?

Це ще один елемент цього замирення. Якщо не буде якихось кроків, то санкції збережуться. Поки що передчасно робити якісь висновки. На жаль, є можливість повернення до попереднього протистояння. Трамп намагається себе позиціонувати як лідер, який хоче вирішити багато проблем, які попередня лідери не вирішили. Зустріч з Кім Чен Ином має історичне значення. Поки що домовленостей конкретизованих не відбулося.

Кроки Трампа: вони логічні чи не логічні?

Вони логічні з точки зору його передвиборчих гасел, коли він говорив, що Америка на першому місці, що треба позбуватися тягарів, які тяжіли над США впродовж багатьох років. І протистояння з Північною Кореєю один із них.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!