Міноборони розслідує факти щодо порушень при закупівлі житла військовослужбовцям (аудіо)

Міноборони розслідує факти щодо порушень при закупівлі житла військовослужбовцям (аудіо)

Міністерство оборони проводить розслідування фактів, оприлюднених Рахунковою палатою, щодо нібито порушень при закупівлі житла військовослужбовцям.

Нагадаємо, за нещодавно оприлюдненими даними Рахункової палати, більш як 600 мільйонів гривень, передбачених у держбюджеті на придбання і закупівлю житла, використано не за призначенням. Це — приблизно половина коштів, передбачених відповідною бюджетною програмою у 2016-2017 роках, йдеться у звіті відомствав.

Яка ситуація із забезпеченням житлом військових зараз та що кажуть про висновки аудиторів у Міністерстві Оборони, - у розповіді Юлії Конішевської:

"Пані Тетяна, яка відмовилась назвати своє прізвище, разом із двома дІтьми чекає на власне житло майже 25 років. Вона розповідає, що її чоловік усе життя присвятив військовій службі, кілька тоМУ захворів і помер. Всі ці роки родина живе у зйомному житлі. Жінка розповідає: торік від Міністерства оборони надійшло повідомлення про те, що квартирна черга посунулась і найближчим часом її родина отримає житло. А через деякий час цю інформацію спростували.

За даними Міноборони, на квартирному обліку в Збройних Силах перебуває понад 47 тисяч осіб. Ця цифра не зменшується, тому що оборонне відомство неефективно використовує бюджетні кошти, - йдеться в офіційному звіті Рахункової палати. Наприклад, під час будівництва житла аудитори зафіксували випадки завищення вартості виконаних робіт, оплати за недостовірними актами прийняття–передавання житла, а також непрозору діяльність конкурсної комісії з відбору пропозицій щодо закупівлі квартир на умовах пайової участі та на вторинному ринку. Відповідно до бюджетної програми, у 2016–2017 роках Міноборони повинно було придбати або побудувати для військовослужбовців 2200 квартир, фактично було отримано менше половини від цієї кількості, йдеться у звіті. Як повідомив Українському радіо заступник начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил Валентин Гринь, наразі проводиться службове розслідування фактів, зафіксованих у звіті Рахункової палати.

Рівень забезпечення житлом військовослужбовців в Україні найнижчий у світі, каже голова Громадської ради при Міністерстві оборони Петро Гаращук. Він звернувся до Генпрокуратури з проханням порушити кримінальну справу за фактом зловживань при будівництві житла для військових".

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!