Андрій Солодько: 55 відсотків "жертв" торгівлі людьми - чоловіки

Андрій Солодько: 55 відсотків "жертв" торгівлі людьми - чоловіки

30 липня - Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Сьогодні поговоримо про сучасне рабство в Україні. Як не потрапити на гачок організаторів злочинного бізнесу? Які злочинні схеми задіяні, щоб затягти людей у рабство?

Учасники програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" - експерт аналітичного центру CEDOS Андрій Солодько, юристка ГО "Ла Страда-Україна" Марина Легенька та правозахисник Борис Захаров.

На фото: Андрій Солодько

Що показує статистика, наскільки проблема є актуальною в Україні?

Статистику почалу рахувати з 2012 року, коли був прийнятий закон Про протидію торгівлі людьми. Тоді було введено поняття "жертви". Постраждалі особи отримують комплексну реінтеграційну допомогу - юридичну, медичну, психологічну, фінансову, освітню та інші види допомоги залежно від індивідуальних потреб.

Статистика дуже невтішна з того боку, що дуже мало людей, які справді постраждали, йдуть реєструватися. За даними Міжнародної організації з міграції, всього 550 людей зареєструвалося, як посраждалі. Насправді таких людей значно більше. За неофіційною статистикою ООН, кількість жертв може сягати ста тисяч.

Якщо порівняти світові тенденції з Україною, яка статистика?

Якщо ми порівняємо шестрічний відрізок, можемо побачити, що люди краще реєструються, стає менше постраждалих, тому що запроваджено соціальну програму протидії торгівлі людьми. Частіше всього люди не хочуть бути "жертвами" - вони соромляться оприлюднювати такі факти, часто навіть не усвідомлюють, що постраждали від торгівлі людьми. Наприклад, якщо ти працював, а тобі не виплатити кошти, за певних умов ти можеш вважатися "жертвою". В України 55 відсотків "жертв" - чоловіки, вони особливо не хочуть отримати такий статус.

На фото: Марина Легенька

Як діти потрапляють в рабство?

Є абсолютно різні шляхи. Якщо подивитися на роботу правоохоронних органів, на звернення в тому числі до ГО "Ла Страда-Україна", видимою є проблема продажу батьками дітей за кордон. В контексті економічної ситуації в Україні, кількість таких злочинів значно зростає. Окрім того, є використання дітей в рабстві у військовому конфлікті, коли дітей примушують, наприклад, виготовляти москітні сітки на непідконтрольних територіях Донбасу.

Наскількі легко повернути дітей в Україну?

Будь-яку ситуацію з торгівлі людьми легше попередити, аніж потім вирішувати. Такі питання вирішуються громадськими організаціями разом з правоохоронними органами, які дедалі частіше почали реагувати на такі випадки. Коли дитина вже перетнула кордон, складнощі з повененням збільшуються в рази.  

Почастішали випадки вивезення дітей під виглядом сурогатного материнства, розкажіть, як це відбувається, як це попередити?

Сурогатне материнство — дуже прибутковий в Україні бізнес. Через те, що в Україні дозволена ця репродуктивна технологія, щорічно з країн, де це заборонено законом або коштує шалених грошей, по дітей, виношених українками, з'їжджаються тисячі іноземців. Фактично дитина є договором купівлі-продажу. В такому випадку дитина потрапляє у ситуацію з торгівлі людьми.

Прослухати повну версію програми.

Останні новини
Китаю вигідна Росія-васал, яку не переможуть — Огризко
Китаю вигідна Росія-васал, яку не переможуть — Огризко
При створенні УКФ відбувалася тиха революція — Наталія Кривда
При створенні УКФ відбувалася тиха революція — Наталія Кривда
Світлана Остапа: Одне з найбільших досягнень Суспільного — довіра аудиторії
Світлана Остапа: Одне з найбільших досягнень Суспільного — довіра аудиторії
Промінь рекомендує: ТІК із треком "Без тебе"
Промінь рекомендує: ТІК із треком "Без тебе"
"Кропива" від Probass ∆ Hardi: новий вимір української електроніки
"Кропива" від Probass ∆ Hardi: новий вимір української електроніки
Новини по темі
"Дзвонити на гарячі лінії, звертатися до поліції та соціальних служб": як не стати жертвою торгівлі людьми?
Сексуальна експлуатація та торгівля жінками і дітьми: юристка розповіла, як убезпечитися від викрадення та насильства
Як убезпечити себе від трудового та сексуального рабства — роз’яснення експертів
Пропозиція роботи за 2 тисячі євро в Польщі є сумнівною, поляки таких зарплат не мають — Федорович про небезпеки експлуатації людей
Іноземці їдуть в Україну здебільшого на високооплачувану роботу — експерт