Олександр Чистяков: приватні заводи "випивають" Дніпро

Олександр Чистяков: приватні заводи "випивають" Дніпро

Медузи у Дніпрі, хто, як і чим забруднює головну водну артерію країни? Гість програми Українського радіо "Сьогодні. Зранку" - голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Як вийшло, що у Дніпрі з'явилися медузи?

Тільки в спогадах класиків Дніпро залишився величною рікою. Його перегородили дамбами, зарегулювали течію – убили, позбавивши природної течії. У каскаді Дніпровських водосховищ за всі ці роки утворилася своя екосистема, відмінна від річкової. За твердженням вчених, вода у водосховищах нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва. А це вже середовище, де можуть жити і медузи. Якщо п'ять років тому рибу-голку і медуз можна було зустріти в дельті Дніпра, іноді на Каховському водосховищі. Нині вони зустрічаються в столичних затоках. Дніпро катастрофічно заростає і міліє. Тільки в столичній акваторії 56 мілин, які через три, п’ять років можуть перетворитися в острова, якщо не вжити екстрених заходів. Мрії чиновників здійснюються - київської землі стає більше, а води у Дніпрі - все менше.

90 відсотків підприємств, що стоять на Дніпрі, мають приватних власників. Підприємства скидають відходи свого виробництва в ливньовки, за якими минаючи очисні споруди, потрапляють у Дніпро. Чому інспекція не фіксує порушення Водного кодексу?

Нині порушникам простіше заплатити штраф, аніж будувати очисні споруди на підприємстві.

Який нині штраф?

Буде складено протокол, нарахована шкода за збитки, завдані державі у розмірі 134 гривні. Не все так добре у нас в країні з водокористуванням. Якщо підприємства забирають три мільйони кубометрів тонн води в рік для свої потреб, то скидають тільки два. Мільйон кубометрів води зникає. Дніпро просто "випивають".

Що робити, аби захисти водні ресурси України?

Потрібно прийняти Нову водну політику, визнати всю прісну воду стратегічним ресурсом, і підходити до її використання і охорони тільки з цієї позиції. Без розуміння цього нас чекає дуже сумна перспектива. Пора починати цивілізовано ставитися до водних ресурсів, підходити до їх використання з усією відповідальністю.

Прослухати повну версію розмови.