Дмитро Макогон: Шулявку затопило через халатність будівельників

Дмитро Макогон: Шулявку затопило через халатність будівельників

Після зливи 25 липня київські дощоприймачі не справилися зі своєю функцією. У результаті стихії затопило Проспект Перемоги, Шулявку, Лук'янівку, Дорогожичі, Нивки - переходи і вулиці опинилися під водою.

Чи здатні наші будівлі, інженерні споруди і дороги витримувати такі удари, розповів в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" Дмитро Макогон - урбаніст, інженер-проектувальник.

Чому так сталося, випала аномальна кількість опадів чи є інші причини?

Гідрометцентр заявив, що випала трьохмісячна кількість опадів, але я таких цифр не побачив - всього 18 мм при нормі у 70 мм. Торгівці, які постраждали, частково винні самі. Дощоприймачі не справилися зі своєю функцією, адже були засмічені, до того ж торгівці заставили лотками частину підземного переходу.

Цікаво те, що Шулявка це взагалі непідтоплювана територія, адже це - гора. Там нещодавно відбувся ремонт - зобили гарне покриття, але не зробили якісну каналізацію, можливо самі будівельники засмітили її, ввели в експлуатацію, не перервіривши, адже має бути тестування каналізаційних мереж.

За це має хтось відповідати, адже було завдано стільки збитків?

Звичайно, міг статися зсув, могли постраждати люди, це сталося через дуже велику халатність. У томі місті не мало такого статися. Потрібно звертатися в комунальні підприємства, якщо результату немає - до суду.

На Дорогожичах автівки глохли прямо у калюжах і зупинялися, що там сталося з водовідведенням?

Так, воді не було куди дітися, каналізація була забита. На Дорогожичах мали запрацювати насоси, які б відкачували воду з затоплених каналізацій, але чому цього не відбулося, не відомо. Ремонт не витримав перевірку дощем з першого ж разу. Збільшується площа забудованих територій - асфальту та бетону стільки, що вода не може знайти місце, де самостійно зможе потрапити в землю, і йде на дороги, тече в переходи.

Прослухати повну версію розмови.