В Україні припиняється подача ефірного мовлення (аудіо)

В Україні припиняється подача ефірного мовлення (аудіо)

За 5 днів буде припинене аналогове мовлення у двох областях - Київській та Кіровоградській.

Залишаться суспільний мовник та канали, що не мають ліцензії на цифрове мовлення. Про це під час брифінгу повідомили голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко та відповідальний секретар ради Олександр Ільяшенко. З подробицями - Тамара Метерчук.

"Експериментальні дві області, за словами голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка, найбільш готові до переходу на цифрові технології мовлення. Реальна ситуація з покриттям на сьогодні, каже Юрій Артеменко, невідома. Так само, як і реальна вартість оснащення для кожного домогосподарства, продовжує він. Загалом, Юрій Артеменко радить звертатися громадянам до обласної муніципальної влади, саме їй Нацрада порадила подбати про соціально вразливі верстви населення.

Киянин Юрій Баранчук мешкає у Голосієвському районі Києва. Підключився до цифрового телебачення, за його словами, одним із перших. Каже, причиною було місцерозташування його оселі. Для прийняття аналогового мовлення доводилося дувже високо піднімати антену. Перейти на цифрове телебачення йому допоміг товариш.

За словами киянина Володимира Грищенка, від припинення аналогового мовлення можуть постраждати соціально незахищені громадяни.

Якщо люди, які неспроможні придбати та налаштувати оснащення для прийому цифрового мовлення, під час збройного конфлікту на Сході країни залишаться без аналогового мовлення - це також може вплинути на інформаційну безпеку України, каже Володимир Грищенко.

Нагадаю, за пять днів у Київській та Кіровоградській областях вимикаються передавачі 12 телекомпаній загальнонаціонального мовлення. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла пропозиції до Кабінету Міністрів щодо необхідності збереження аналогового мовлення на територіях, що межують з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей,са також Кримом, у прикордонних регіонах, де існують ризики впливу країни-агресора, а також для суспільного мовника та місцевих компаній, які не мають цифрових ліцензій.


Тамара Метерчук. Українське радіо.


Прослухати репортаж



Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!