Павло Лисянський: "Стан дітей, які отруїлися в дитячому таборі "Орлятко", стабілізований"

Павло Лисянський: "Стан дітей, які отруїлися в дитячому таборі "Орлятко", стабілізований"

Причиною спалаху гострої кишкової інфекції в таборі на Донеччині була гостра дизентерія, заявили у Міністерстві охорони здоров'я.

Хто відповідає за санітарні норми у дитячих закладах відпочинку та про притягнення до відповідальності винних розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" представник Уповноваженого з прав людини у Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.



Павло Лисянський: На сьогоднішній день, в принципі стан дітей та дорослих, які отруїлися в дитячому таборі, стабілізований. Але все-таки інцидент дуже поганий. Це була халатність одного із співробітників та лікаря табору, який не зміг ізолювати цю людину, яка зверталася до нього з ознаками інфекції дизентерія. Це був працівник кухні.  

Як ми можемо вибрати для своєї дитини безпечний табір, аби таких речей не повторилося?

Павло Лисянський: Треба хоча б приїхати у цей дитячий табір, куди ви дитину відправляєте і просто подивитися власними очима. Зайти на кухню, подивитися. Ви за це все платите гроші, тому ми можете перевірити все там. Але коли Уповноважений здійснила візит в Донецьку область і ми з нею здійснили візит в цей табір, то у нас виникла думка, що в деяких місцях позбавлення волі ситуація краща. Тому треба приїхати і подивитися, куди ви відправляєте дитину. Це буде такий перший правильний крок для того, щоб вберегти свою дитину від таких випадків.

Які контролюючі органи займаються цим питанням? Чи взагалі існують якісь антирейтинги дитячих таборів?

Павло Лисянський: По-перше, можна звернутися в облдержадміністрацію. Там є управління у справах сім'ї, молоді та спорту, яке опікується цими питаннями. Рейтингів на сьогоднішній день немає. Можна окремо зателефонувати в санстанцію і запитати перевіряли чи не перевіряли. Але моя особиста порада, що треба побачити все на власні очі.

Ви не вважаєте, що настав час, щоб ці рейтинги з'явилися? Хто має їх ініціювати?

Павло Лисянський: На засіданні військово-цивільної адміністрації Донецької області Людмила Денісова саме це питання і порушувала. Але вона казала не про рейтинги дитячих таборів, а про системні перевірки перед відкриттям дитячих таборів обласною владою. Зараз мені поставлене завдання тримати на контролі ситуацію в усіх дитячих таборах Донецької та Луганської областей з метою, щоб такого більше не повторилося. На сьогоднішній день правозахисники та громадські діячі вже здійснюють моніторинг для того, щоб цю ситуацію контролювати. Звісно, ми запропонуємо створити такий рейтинг, щоб батьки могли бачити, куди вони відправляють дитину. Створення такого рейтингу буде імпульсом для приватних підприємців, які на цьому заробляють, щоб вони мусили і хотіли підвищувати свій рейтинг і вкладали більше грошей в ці дитячі табори.

Прослухати повну версію розмови