Ігор Гужва: з України везуть ліс-кругляк, задекларований як дрова

Ігор Гужва: з України везуть ліс-кругляк, задекларований як дрова

Президент наклав вето на закон, який криміналізує експорт необробленої деревини. У прес-службі президента повідомили, що "Президент України повністю підтримує посилення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Але не підтримує лобістські схеми, які потрапили в закон між першим і другим читанням, зокрема норми, які суперечать Угоді України та ЄС про зону вільної торгівлі".

Про експорт лісу кругляку  в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповів доктор економічних наук, експерт Центру розвитку ринкової економіки Ігор Гужва.

Чому Порошенко ветував закон?

Дискусії щодо експорту деревини почалися з самого початку, з моменту, коли ідентифікували проблему - з України під виглядом дров експортують цінні породи деревини, яка потім у великих обсягах переробляється в ЄС. Вважаю, закон потрібно реалізовувати повною мірою, а ветування робить його неоднозначним. Якщо Україна вирішила обмежити експорт, скоротити вирубку лісу, розвивати власні переробні підприємства та забезпечувати їх сировиною, то цю політику треба посилювати, а не робити крок назад. Нині кожна країна бореться за своє майбутнє, вирує торговельна війна, яка носить характер національного прагматизму - боротьбу за робочі місця, валютну виручку. Так потрібно робити і Україні. 50 млн. дол на рік заробляє Україна завдяки експорту дров, але відбуваються системні порушення: за митними деклараціями — це дрова, а насправді везуть ліс-кругляк. Має бути електронний контроль за вирубуванням лісу, щоб під виглядом дров, не втрачати цінні породи дерев.

Як цього досягти?

Це питання треба віирішувати "з кореня" - хто дає дозвіл на вирубку, відслідкувати, що відбувається з цією деревиною. 18 липня на засіданні уряду прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Держаудитслужбі, ДФС, Держгеокадастру і Національній поліції перевірити лісові господарства на предмет незаконної вирубки лісу. Я погоджуюся з таким рішенням.

Чому, за словами президента, закон порушує Угоду України та ЄС?

Закон ветували не повністю, а саме в частині заборони експорту дров. Є два чинники - позиція ЄС, який зацікавлений в українській деревині, бо в себе так масово вирубувати не можна, та інтереси українських бізнесменів, які втрачають легкі гроші. Мотивували це рішення тим, що це суперечить Угоді України та ЄС про зону вільної торгівлі. Угоди про вільну торгівлю означають рівний доступ до ринків одне одного.

Прослухати повну версію програми.