Святослав Павлюк: "Я палкий прихильник монетизації субсидій"

Святослав Павлюк: "Я палкий прихильник монетизації субсидій"

За інформацією Державної служби статистики України, в січні - червні цього року призначено субсидій для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги понад 2 мільйонам сімей.

Ця цифра у 4 рази менше, ніж за аналогічний період 2017 року. Українці стали багатшими чи субсидії стали нараховуватися іншим способом? Ситуацію в ефірі програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" аналізував виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

У 4 рази менше субсидій видано цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого. В чому причина?

Святослав Павлюк: Ідеться не стільки про загальний обсяг субсидій, скільки про кількість субсидіантів. У січні - грудні субсидіантів було 8,2 мільйона домогосподарств, а зараз у нас їх 1,6 - 1,9 мільйона. Треба розуміти, що ті субсидії призначаються на період опалювального сезону. Зараз ми можемо мати скорочення кількості субсидій, а у опалювальний період кількість субсидіантів виросте.

Якщо ми візьмемо такий параметр, як середній розмір субсидії, призначений на одну сім'ю, то у 2018 році він майже на 40 відсотків менший, ніж за аналогічний 2017.

Святослав Павлюк: Треба також брати до уваги те, що були внесені зміни до порядку надання субсидій і відповідно поріг -  мінімальний і максимальний - були змінені. Відповідно нарахування на домогосподарства будуть меншими. Загальні нарахування і загальна кількість субсидіантів зменшаться.

А чому не запрацювала монетизація субсидій, яка планувалася з січня цього року?

Святослав Павлюк: Я палкий прихильник монетизації загалом і вважаю, що ми повинні були це зробити давним давно. У нас були визначені два етапи - законодавством і планами Уряду - монетизація на рівні постачальників і монетизація на рівні споживачів, яка має теоретично відбутися з січня наступного року. Основною перешкодою, про яку згадувало Міністерство соціальної політики для її впровадження, була відсутність єдиного реєстру субсидіантів. Ця база до кінця цього року має бути сформована.


Прослухати повну версію програми

На фото - Святослав Павлюк