Олексій Геращенко: "Коли є рівні правила гри для всіх - це є перемога над олігархією"

Олексій Геращенко: "Коли є рівні правила гри для всіх - це є перемога над олігархією"

Кабмін збирається посилити контроль за статками заможних українців.

З 1 січня 2019 року багаті можуть опинитися під посиленим контролем і більшими виплатами. Скільки ж мають платити багаті? Своїми роздумами з цього питання поділився зі слухачами програми Українського радіо "Сьогодні. Зранку" викладач Києво-Могилянської академії Олексій Геращенко.

Як вам така ініціатива Уряду?

Олексій Геращенко: На мій погляд, ініціатива скоріше передвиборча. Ви абсолютно правильно сказали, що ті люди, які знаходяться у Верховній Раді, а там вистачає людей, які потенційно підпадають під дію цього закону, вони ж мають прийняти цей закон.

Щодо самої ініціативи, то я, скоріше, ставлюся до неї негативно, тому що незважаючи на те, що людям такі речі подобаються, ті критерії, які туди закладені, викликають фактичний парадокс, тобто, ті люди, які погодилися вийти з тіні, показати свої статки, задекларувати все чесно, вони підпадають під дію цього закону, ті ж, хто фактично залишиться в тіні, та ж сама тіньова економіка, до них жодним чином цей закон не дотягується. Виходить, що цей закон декларує, якщо ти в тіні, то там і сиди, навіть не показуй свого носа, тоді цей закон тебе не стосуватиметься...

В економіці все діє так, що капітал любить мінімальне регулювання. Він інвестується в ті країни, де за ним не ганяються державні органи. Якщо казати про інвестиції в українську економіку, то такий закон жодним чином не сприятиме додатковим інвестиціям.

Треба змусити цих людей почати хоча б з того, щоб декларувати свої статки в Україні й платити з них нормальні податки. Хтось втече, а хтось не втече...  Чи ви вважаєте, що цього не варто робити, що це не призведе ні до чого гарного?

Олексій Геращенко: Ви згадали податок на виведений капітал. Я безпосередньо брав участь у робочій групі, коли цей податок розроблявся, безпосередньо спілкувався з ключовими авторами цього законопроекту, там закладена зовсім інша логіка. Тобто та логіка, яка закладена в тому проекті, що ми сьогодні обговорюємо, вона каже про те, що треба когось знайти, віднайти де він що приховує...

В законопроекті податку про виведений капітал там інша логіка. Там суть така, що поки ти реінвестуєш кошти в Україні, реінвестуєш свій прибуток - ти не сплачуєшь жодних податків. Навіть якщо ти олігарх - не важливо, а от якщо ти хочеш їх вивести з підприємства, якщо у тебе є операції, пов'язані з іноземними юрисдикціями, коли кошти виходять - візьми і сплати.

Тут ситуація наступна: якщо ви думаєте, що існують законодавчі механізми творення справедливості - то їх не існує! Це репресивні механізми. Це завжди буде зброя в руках одних олігархів проти інших. Це буде перерозподіл місць в рейтингу хто є багатшим, хто менш багатим... Буде те, що ви сказали - когось чіпатимуть, когось не чіпатимуть... Логіка податку на виведений капітал трохи інша, вона ліберальна. Треба не репресивними методами виводити економіку з тіні, а стимулюючими.  

Як вам здається, чи є якийсь шанс законодавчими методами зламати нинішню ситуацію, чи це законом не ламається?

Олексій Геращенко: На мій погляд, це законом не ламається. Це дуже довгий шлях зміни відносин у суспільстві. Потрібен не закон, а політична воля. Коли є рівні правила гри для всіх - це є фактично перемога над олігархією!

Прослухати повну версію програми

На фото - Олексій Геращенко