Ярослав Войтко: довга розмова Трампа та Путіна тет-а-тет здивувала

Ярослав Войтко: довга розмова Трампа та Путіна тет-а-тет здивувала

Скандальний саміт Трампа з Путіним збурив світ. Яких наслідків чекати? Про це в програмі Українського радіо "Міжнародний контекст" розповів дипломат Ярослав Войтко.

Яка найгучніша подія тижня, на вашу думку?

Звичайно, це зустріч Путіна і Трампа у Хельсінкі.

Чи не вважаєте ви, що Трамп зробив помилку і полетів на зустріч з Путіним, програв йому як досвдченому КГБісту?

Не можна тільки негативно оцінювати цю зустріч, адже Трамп зробив величезний прорив - зустрівся з "нерукоподаваним" Путіним, у якого останнім часом не було серйозних зустрічей. Більше того, дуже незвичним є формат, коли розмова відбувається дві години тет-а-тет, тільки перекладачі були пристутніми. Я зі свого диплом досвіду можу сказати: якщо лідери хочуть продовжувати співпрацю і надалі, то беруть того, хто веде протокол, помічників чи заступників. Тому виникає запитання: чому зустріч відбулася тат-а-тет? Є багато домислів з цього приводу, але лідери, мабуть, хотіли визначити, хто що на кого має, хоч Трамп назвав зустріч з Путіним у форматі тет-а-тет "добрим початком".

Чим ще вас здивував світ цього тижня?

Мене вже кілька років дивують стосунки Великобританії і ЄС, яка після референдуму про брексіт хоче зробити собі гірше. Маю на увазі те, що  умови, які висуваються ЄС для виходу цієї країни з організації, і ті вимоги які б хотіла використати на свою користь Великобританія, поки що несумісні. Час для цих переговорів закінчується, тому що рішення щодо цього питання повинно бути прийнято у жовтні. У Великобританії є три варіанти: залишитися в ЄС, мяко домовитися з ЄС про вихід і є можливість вийти, "грюкнувши дверима" - це варіант, коли між в і ЄС не буде застосовуватися правило чотирьох свобод - вільного пересування людей, капіталів, послуг та товарів. Потрібно буде по-новому укладати ці угоди не тільки з країнами ЄС, а й з США та іншими контрагентами, тому що одна справа - бути членом митного союзу ЄС, коли все вирішено у Брюсселі, що і не подобалося британцям - забагато бюрократії, а інша - "вільне плавання", де все затягується на десятки років.

Прослухати повну версію розмови.