Олександр Гладун: кількість населення України - 139 мільйонів людей

Олександр Гладун: кількість населення України - 139 мільйонів людей

Востаннє перепис населення в Україні проводився у 2001 році. Згідно з його даними, загальна кількість населення становила 48 млн 457 тисяч осіб. Відтоді перепис населення постійно переносили. Кабмін доручив Державному комітету статистики провести пробний перепис населення в Оболонському районі Києва і Бородянському районі Київської області у грудні 2019 року. Наразі планується, що перепис населення проведуть у 2020 році.

Гість програми Українського радіо "Ранковий формат" - Олександр Гладун - заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Васильовича Птухи.

У чому причина постійного перносу перепису населення?

Остаточної відповіді я не знайшов, але уряд кожного разу обгрунтовує перенесеня переперепису населення нестачею коштів. Державному комітету статистики відповідальний за проведення перепис населення і ще 2011 році був готовий провести перепис населення. Було зроблено великий обсяг підготовчих робіт, тому відтермінування призвело до збитків. Нині цю роботу потрібно розпочинати з початку. В Україні багато чого змінилося за цей час.

Коли звучать цифри щодо кількості населення в Україні, на вашу думку, як громадянина - не експерта, чи не є затягування з проведенням перепису населення побоюванням подивитися правді в очі?

За інформацією Державному комітету статистики, на початкук цього року було 142,4 млн осіб без урахування Криму. Демографічні процеси, наприклад, неконтрольована міграція, відбувається  в бік західних кордонів на навчання і на роботу. І ми не знаємо, скільки людей там залишиться. Також практично відкрито 400 км кордону з Росією. З Донбасу виїхало туди декілька мільйонів людей, потім вони почали повертатися, але конретних цифр ми не можемо назвати. Реальними цифрами ніхто не володіє, російські сайти називають малі цифри.

Люди, які виїжджають на постійне місце проживання, у них залишається українське громадянство, ми їх також рахуємо?

Все залижть від того, як офіційно оформлено перетин кордону. Якщо при перетині кородону людина каже, що виїжджає на постійне місце проживання, її не враховуватимуть під час перепису населення. Але частина людей їде на заробітки і потім просто не повертаються. Але є інформація, що, наприклад, у Польщі працює приблизно триста тисяч українців, які сплачують соціальні внески. Це означає, що ці люди вже повязують своє майбутнє з Польщею. Боротися з цим дуже важко, вихід один - створювати робочі місця з пристойною зарплатою.

Прослухати повну версію розмови.