Заборона на вирубку лісу має бути для всіх - Юрій Панченко

Заборона на вирубку лісу має бути для всіх - Юрій Панченко

Мораторій на вирубування лісу в Карпатському регіоні має бути вставлено як для експортерів, так і для внутрішніх переробників деревини.

Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" висловив  редактор "Європейської правди" Юрій  Панченко.

За його словами, питання щодо експорту деревини  дійшло до арбітражу, тому його вирішення затягнеться і можливо постане вже перед новим урядом. Рішення суду треба буде виконувати, але в України є всі шанс довести свою правомірність. Цілком закономірно, що відносини з ЄС через це погіршаться, але за прогнозами експерта, тема деревини не впливатиме на можливість отримання наступного траншу допомоги від МВФ.

"Проблема полягає в тому, що Україна демонструє одну мету мораторію на експорт лісу-кругляку, але думає про іншу. Прагнемо захищати екологію та Карпатський ліс. Це абсолютно легальна мета. Але, насправді, ми обмежуємо експорт, щоб підтримати власне виробництво. Тим самим, порушуємо умови угоди про зону вільної торгівля. Якщо б заборонили вирубку лісу для всіх:  і внутрішніх переробників, і експортерів, то Євросоюз не сказав би нічого".

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" з 13.00 до 15.00!