Микола Бєлєсков: "Санкції Росії проти України - це інструмент подальшого тиску"

Микола Бєлєсков: "Санкції Росії проти України - це інструмент подальшого тиску"

Уряд Росії готує санкції проти України. Чому так довго зволікали росіяни, кого ці санкції можуть зачепити і яким чином позначаться на економіці, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" аналітик Інституту світової політики Микола Бєлєсков:

Чому так довго чекали, бо запровадити ті чи інші санкції можна швидко, але вони берегли інструмент для подальшого тиску на Україну. Плюс час зайняла підготовка списків. У будь-якому випадку запровадження санкцій - це не робота одного-двох днів. Якщо ці санкції будуть дошкульними, то треба шукати ті галузі, в яких є симетрична взаємозалежність, тобто Україна більше залежна, ніж Росія.

Цифри твердять, що незважаючи на 5 рік війни, Україна зберігає з РФ доволі високий рівень товарообігу. Як можна пояснити такий парадокс?

Микола Бєлєсков: Його можна пояснити тим, що для України як для держави з меншою економікою розрив відповідних зв'язків ударить по економіці набагато більше. Тобто фактично Україні вигідно зберігати торгівлю. Плюс ще зберігається фактор трудової міграції. Але насправді Україна не може економічно вибрати таку сферу, де удар буде дошкульнішим Росії, а Україна менше відчуватиме цей удар.

Але все-таки Україна перша запровадила санкції проти Росії. Чи дошкуляють вони Росії так, як санкції міжнародні?

Микола Бєлєсков: Україна перебуває приблизно в тій самій ситуації щодо економічних санкцій як Росія щодо країн Заходу. Тобто маючи меншу економіку, для нас запроваджувати санкції це більше бити по нам, бо для мінімізації негативних факторів треба набагато більше ресурсів. Але були запроваджені санкції у сфері ВПК, які дуже болючі для Росії. І ще одна дошкульна сфера — це обмеження російських соціальних мереж.

Які заходи може вжити Росія, щоб болючіше вдарити по українській економіці?

Микола Бєлєсков: Найбільш вразливою санкцією, на мою думку, було б усіх трудових мігрантів з України з ринку РФ витіснити. Це був би удар по валюті, яку вони привозять. По-друге, це соціальний був би значний удар, бо повернулася б велика кількість людей, яких складно влаштувати в Україні. Тому гіпотетично це був би доволі дошкульний удар по Україні.

Як ви вважаєте, може Росія вдатися до такого кроку?

Микола Бєлєсков: На фоні того, що в Росії є інші джерела трудової міграції, а це Молдова, країні Середньої Азії, гіпотетично може. Ми маємо ту ситуацію, коли в нас асиметрична взаємозалежність. Росія має більше важелів. Вона менше скута залежністю, ніж Україна і може завдати такого відчутного удару.

Прослухати повну версію розмови