Лісгоспи перевірять через незаконне вирубування лісів (наживо у випуску о 13-й)

Лісгоспи перевірять через незаконне вирубування лісів (наживо у випуску о 13-й)

Провести перевірку усіх лісгоспів в Україні щодо вирубування лісів — таке доручення дав уряд Державній фіскальній службі, аудиторській службі і держгеокадастру. Відповідне рішення ухвалено сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів.

Докладніше — наша кореспондентка Тетяна Власенко.

Нагадаємо, 14 липня неурядова міжнародна організація ЕрсСАЙТ (Earthsight) оприлюднила результати дворічного розслідування про постачання української деревини до країн Євросоюзу. За цими даними, у 2017 році до ЄС нібито було ввезено лісу на 1 мільярд євро і щонайменше 40% цієї деревини - незаконно. Серед компаній, що купують українську деревину, - австрійські, швейцарські, польські і німецькі підприємства-виробники паперу, меблів і будматуріалів, йдеться у звіті ЕрсСАЙТ.

З 2016 року урядовою постановою в Україні заборонено вирубувати дерева у заповідних зонах, також не можна проводити всі види поступових та суцільних рубок формування і оздоровлення лісів та вирубування дуплястих дерев. У квітні цього року Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону про заборону суцільних вирубок ялицево-букових лісів у Карпатському регіоні. Такий мораторій діяв в Україні до 2011 року, тепер планується його поновити. Законопроект забороняє проведення рубок головного користування в національних природних парках, заказниках.

 

Слухайте наживо у випуску новин о 13.00.