Олег Рибачук: Путін неминуче порушить свої обіцянки

Олег Рибачук: Путін неминуче порушить свої обіцянки

Топ-новина сьогоднішнього дня - саміт Трамп-Путін у Гельсінкі. Уже відбулася особиста зустріч Трампа і Путіна. Хто кому має поступатися? Якого роду домовленості можуть з'явитися в легальному і закритому варіанті?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Ввечері"  підсумки сьогоднішньої зустрічі Трампа і Путіна аналізував голова і співзасновник Громадської організації "ЦентрUA" Олег Рибачук.

Віталій Науменко: Які у Вас особисто очікуваня від цієї зустрічі?

Олег Рибачук: Багато з того, що я прогнозував, відбулося. Для мене було зрозуміло, що обов'язково буде двостороння зустріч, і було зрозуміло, що обов'язково вона затягнеться по часу.  Далі було також зрозуміло, що ми з вами будемо вимушені гадати, здогадуватися, аналізувати, бо правду про те, що там два дуже передбачувані і не дуже характерні непублічні президенти домовлялися нам буде важко дізнатимся. Хоча я абсолютно певний в тому, що і ця зустріч пройде свій цикл розвитку - від дуже гарного початку до дуже великого розчарування  між Президентом Путіним і Трампом.

Оксана Маловічко: Про що все таки з вашої точки зору домовилися Путін і Трамп і чому?

Віталій Науменко: Чому у Дональда Трампа було це настирливе бажання провести цю зустріч тет-а-тет? Називають три причини: "Я хочу ближче познайомитися з Володимиром Путіним", "Я хочу мінімізувати витоки інформації". І третє - на цій зустрічі крім Трампа і Путіна були тільки особисті перекладачі, але не було радників (займає значно жорсткішу позицію щодо Росії на користь України).

Олег Рибачук: Думаю, що третій фактор тут є найважливішим тому,  що у Трампа була своя програма, і він насправді стане жертвою власних переконань у тому, що він має якісь надзвичайні здібності читати думки і впливати на своїх співбесідників.  У чому проблема Трампа? Йому напередодні зустрічей "пам'ятки" готують дуже спрощено, у нього не хватає терпіння прочитати великий документ. А Путін має надзвичайно великий досвід маніпуляції такими людьми як Трамп.  І Путін точно знає на чому треба грати, щоб Трамп вийшов надзвичайно задоволений зустріччю. Тільки тут є одна проблема. На таких зустрічах обіцяються речі. І Трамп  належить до тих людей, яких бажано не дурити, якщо щось було обіцяно (а Путін неминуче порушить свої обіцянки). Тому Трампу треба через це пройти, який покладається на власні інстинкти, і точно програє Путіну, за плечима якого величезний маніпулятивний досвід.

Віталій Науменко: Привертають увагу  кілька заяв Трампа, які набули широкого розголосу перед цим самітом ("Це хороший старт, це дуже-дуже гарний початок").  З іншого боку Трамп не має завищених очікувань від зустрічі з Путіним. Негласне гасло цієї зустрічі "Давайте вирішимо як дорослі".

Олег Рибачук: У чому тут  величезний виклик, і мова йде не тільки про Україну?  Зрозуміло, що кожен із лідерів намагається спілкуватися, в першу чергу, зі своїми виборцями. Трамп відразу говорить, відразу натякає на те, що, по-перше, він усю відповідальність поклав на Обаму.  Він кожен раз наголошує, що це найгірша адміністрація, бо і Крим Росії здала, і багато інших речей зробила. Друге - Трамп говорить, що з Росією краще мати стосунки, ніж   не мати їх зовсім. А Путін фактично переконав своїх співвітчизників у тому, що ера ізоляції минула. У чому тут небезпека цього "Давайте вирішимо як дорослі"? Путін пропонує почати життя з нової сторінки.  Для Путіна дуже важливо, щоб вони почали говорити про щось майбутнє, а не про  минуле, де він як паршивий кіт нашкодив дуже багато (і мова йде не тільки про Україну, мова йде про світ). Путін дуже сподівається, що йому це минеться.

Оксана Маловічко:  Наскільки багато приділили уваги темі України? Чого варто очікувати?

Олег Рибачук: Я в інтернеті прочитав витримки з прес-релізу Кремля.  Мене здивувало, що коли на офіційному сайті Кремля перелічували питання, які обговорювалися, то питання починалися з України. Я не вірю в те, що Путін і Росія хотіли б вирішити наші проблеми, мене це більше насторожує тому, що вся пропагандистська машина Росії завжди говорила, що тема України не є актуальною.  Для мене це говорить про спробу Путіна переконати, як свого часу він це робив із Бушем.  

Оксана Маловічко: Зрозуміло, що Путін у своєму амплуа, він хоче перекласти відповідальність аби звинуватити в усіх гріхах Україну. І у перші хвилини свого виступу у Гельсінкі на прес-конференції він сказав на весь світ про те, що США мають вплинути на Україну і примусити її до більш жорсткого виконання Мінських угод.

Олег Рибачук: Це було дуже легко передбачувано. Буде цікаво як на це відреагує Трамп. Цікаво, що візит Трампа супроводжувався масовими протестами.

Віталій Науменко: Як Ви думаєте, Трамп відчув все таки важливість України?

Олег Рибачук: Він це відчув не стільки, що він зустрівся з Порошенком, але саміт НАТО, дещо навіть несподівано для мене, дав дуже чіткі сигнали - а це об'єднана Європа, в тому числі і по Криму, і по перспективах членства України і Грузії в НАТО, і про те, якою має бути архітектура безпеки в Європі.  Він чітко відчув, що хочуть європейці, і він, маючи інстинкт політика, точно зрозумів, що позиція країн НАТО одностайна. І ця позиція полягає в тому, що не можна допустити дати право Росії вирішувати де яка країна має бути, і не можна визнати законним і змиритися з тим, щоб у 21-му столітті була окупована, анексована територія.  Трамп уже зараз робить багато речей як кандидат на другий термін.

Оксана Маловічко: Зустріч Трампа і Путіна є саме сигналом? Сигналом яким і для кого? Чи не буде вона поворотним моментом у ставленні до Путіна?

Олег Рибачук: Я, маючи добрі стосунки з американцями, бачу, що кожен американський президент цей цикл походить. На початку свого президентства чи то перезавантажень, але вони намагаються все таки якось вибудувати особливі стосунки з Росією.  І неминуче цей цикл закінчується глибоким розчаруванням.

Прослухати повну версію розмови.

 

На фото - Олег Рибачук.