Олена Снігир: "Трамп ніколи не буде довіряти Путіну"

Олена Снігир: "Трамп ніколи не буде довіряти Путіну"

Наближається зустріч президентів США і Росії. Останні 4 роки російський президент фактично перебуває в міжнародній ізоляції.

Особливості майбутньої зустрічі аналізувала в студії програми Українського радіо "Міжнародний контекст" Олена Снігир, провідний спеціаліст Центру міжнародних досліджень дипломатичної академії ім. Геннадія Удовенка, кандидат політичних наук, співробітник Національного інституту стратегічних досліджень із 2001 по 2017 роки.

Пані Олено! Одне з головних побоювань, що стосується зустрічі Трамп - Путін це те, що Трамп нібито може зняти з Путіна режим міжнародного остракізму. Є передумови для таких підозр?

Олена Снігир: Давайте згадаємо закон CAATSA, прийнятий влітку минулого року в Конгресі і Сенаті США, який, по-перше, прирівняв Росію до Північної Кореї і Ірану за рівнем загрози для США і який зв'язує президенту США руки. Він не може одноосібно зняти санкції, як би він цього не хотів. Цей закон дуже чітко прив'язує санкційний режим до дій Росії по відношенню до України. Крим, Схід України - це записано буквально в цьому законі. Американці це постійно озвучують: "Підете з Криму - санкції знімуть".

Не виключаю, що Трампу дуже хотілося б домовитися з Путіним, з огляду на те, що з'являється суперечлива інформація з неперевірених джерел з приводу того, що Ізраїль, Саудівська Аравія тиснуть на Трампа для того, щоб він домовився з Росією і розміняв Україну на Іран. Там яка б умова мала бути: Росія cтримує Іран в його діях у Сирії, а за це знімаються санкції, визнають Крим і взагалі домовляються про новий формат, змушують Київ до виконання цих всіх умов... Тобто була і така інформація, тому що Іран є ворогом Ізраїлю і Саудівської Аравії на Близькому Сході. Це все пов'язано зі світовим ринком нафти, і Трамп теж має інтерес у лобіюванні американського нафтового бізнесу.

Тому все може бути, ми не знаємо, що у нього в голові. Однак ми маємо чітко пам'ятати, що у нього зв'язані руки, і що союзники теж пильно слідкують за руками Трампа і за його діями. І, зрештою, що Путін завжди бреше.  І Трампу про це сказали. І я впевнена, що Трамп ніколи не буде довіряти Путіну.

У США висунуто звинувачення 12-м співробітникам Головного розвідувального управління Збройних сил Росії. Розвідників звинувачують в організації кібератак, викраденні документів, а потім їх оприлюдненні. Крім того, Національне суспільне радіо США оприлюднило інші деталі слідства коли з'ясувалося, що росіяни створювали у соцмережах сторінки нібито локальних американських медіа і поширювали через них різноманітну брехню. Цікаво, що про такі випадки підривної діяльності росіян повідомляють не медіа, які є опонентами Трампа, а медіа, які є прихильниками Білого дому. Ви говорили, що стиль Трампа підвищувати ставки. Оці 12 підозрюваних це теж підвищення ставок, так?

Олена Снігир: Я не думаю, що він щасливий з цього приводу, тому що ця розслідувальна компанія підриває його легітимність, як президента. Вона ж спрямована на те, що було втручання у вибори, яке допомогло йому перемогти.

На вашу думку, чого можна очікувати від зустрічі Трамп - Путін?

Олена Снігир: Це і Україна, це і Сирія, це і Іран, це і Північна Корея. Водночас, я думаю, що одним із найважливіших питань буде європейське питання, тому що Трамп все ж таки розуміє, що без Європи, без Євросоюзу США не можуть бути великими, як би він того хотів. Багато чого залежить і від того, що сказав Петро Олексійович на їхній зустрічі з Трампом на саміті НАТО. Якщо нашому президенту вдалося переконати американського президента в тому, що безпека Європи, сила Європи - і економічна, і військова - залежить від того, чи буде безпека і протистояння російській агресії в Україні, що американський інтерес знаходиться, в першу чергу, в Україні зараз і що агресора треба зупинити тут, то це справді зіграє на нашу користь. 

 

Повну версію програми слухайте за посиланням.