Отто Стойка: "Давайте вимагати того, щоб лікар пишався, що він допомагає людям"

Отто Стойка: "Давайте вимагати того, щоб лікар пишався, що він допомагає людям"

Медична реформа. 44 відсотки жителів України вважають, що за останні 2 роки загальна якість державних медичних послуг у країні погіршилась. Водночас 70 відсотків підтримують програму "Лікар для кожної сім'ї". Лише 5 відсотків українців вважає, що рівень професіоналізму медиків в Україні є дуже високим. Такі результати опитування репрезентувала соціологічна група "Рейтинг".

Об'єктивно про рівень задоволення українців від медичної реформи йшлося в програмі Українського радіо "Ранковий формат". Гість студії - головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка.

Ви належите до отих 44 відсотків українців, які вважають, що за останні 2 роки загальна якість державних медичних послуг в країні погіршилась?

Отто Стойка: Я особисто думаю, що так. Ми говоримо про медицину і у мене уявлення, що йде ремонт. Коли ремонт - незручно. Хтось не хоче його робити, хтось активно робить, але все рівно пилюка, нема де спати. Тому мене дивує, коли ми так відносимося - не чіпайте, хай лікар приймає. Хай він приймає, але давайте створювати йому умови - матеріальні, навчальні, і вимагати того, щоб лікар пишався, що він допомагає людям.

Деякі ремонти можуть затягнутися на роки, а є євроремонти. Ремонт ураїнської медицини який? Коли буде комфорт та якість, до якої ми всі прагнемо?

Отто Стойка: Я згадав дослідження індикаторів індексу здоров'я. Це вже другий рік поспіль проводиться таке соціологічне опитування в усіх регіонах України з приводу медичних послуг, скільки люди витрачають грошей на ліки, як вони довіряють своїм лікарям. Так ви знаєте, в принципі динаміка достатньо позитивна. 70 - 80 відсотків довіряють своєму лікарю.

Потрібна стратегія української медицини. Вона є, вона еволюціонує, над нею працюють?

Отто Стойка: Над нею працюють і я вважаю, що системні зміни вже відбуваються таким чином, що пішли вже перші гроші зі страхового Національного фонду на конкретні лікувальні заклади і це підтверджують в соціальних мережах. Керівники цих закладів їх уже отримали. Реальні зміни будуть тоді, коли відчують колеги підвищення зарплат, умов праці.

А як пацієнти це відчують?

Отто Стойка: Пацієнти це відчують - будуть умови прийому кращі, загальна електронна система буде допомагати,  апаратури можна більше придбати лікувальним закладам. Вони стають більш самостійні, тому це краще, вони можуть визначати, що їм потрібно в першу чергу.

Зараз ініційоване підтвердження ліцензії для лікарів. Лікарі мають доводити свій рівень знань кожен певний період часу. Скажіть, будь-ласка, чи кожен лікар сьогодні в Україні має доступ до світових бібліотек, чи кожен може їздити на конференції, ділитися досвідом зі своїми закордонними колегами?

Отто Стойка: Зараз з'явилися такі нові ресурси, яких не було ще 5 - 7 років тому. Наприклад, британський медичний журнал багато з протоколів із посібників для лікарів переклав українською мовою. Вони є в доступі у них на сайті і за запитом міністерства дається код лікарям. Можна онлайн навчання проводити, тести проходити і це теж зараховуватимуться, як підвищення кваліфікації. Зараз багато є різних курсів підвищення кваліфікації. Але, безумовно, ще далеко до ідеалу.

Багато з лікарів підтверджують свою кваліфікацію за кордоном, і, на жаль, український лікар не лікує українського пацієнта. Ця тенденція зараз яка вона? Вона збільшується завдяки відтоку висококваліфікованих фахівців?

Отто Стойка: Це загальна світова тенденція. Майже по всій земній кулі йде оберт лікарів. Це ринок праці не лише лікарів. Це треба враховувати управлінцям.

Щодо рівня наших лікарів ми чуємо чорно-білі оцінки. З одного боку, говоримо про те, що нічого наші лікарі не вміють і за середньовічними рецептами лікують, а з іншого боку, навпаки, чуємо про потужну медичну школу. То як насправді? Як сусідні європейські країни сприймають наших фахівців?

Отто Стойка: По-різному. Якщо це спеціалізована допомога - то це професіонали, які ще й консультують за кордоном. Їх запрошують проводити показові операції. Різні лікарі є у нас. Це процес взаємний.


Повну версію програми слухайте за посиланням.

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
"Зараз навіть стандарти НАТО підлаштовуються під нашу війну", – волонтерка про роботу військових медиків
"За останні два роки ми зробили революцію у сфері реабілітації" — Віктор Ляшко
Майже 650 лікарень перебувають на тимчасово окупованих територіях, з ними МОЗ підтримує контакт і нараховує медикам зарплату — Ляшко
У МОЗ розповіли, як можна буде придбати антибіотики в Україні з серпня
"Військових медиків ніколи не було багато і зараз є великий дефіцит", ​​— Яна Зінкевич