Олександра Матвійчук: "Глобальна акція "SaveOlegSentcov" спрямована на те, щоб змінювати дійсність"

Олександра Матвійчук: "Глобальна акція "SaveOlegSentcov" спрямована на те, щоб змінювати дійсність"

Сьогодні день народження Олега Сенцова. Він один із тих в'язнів, якого незаконно утримує московський режим.

У день народження Олега Сенцова у програмі Українського радіо "Права людини понад усе" йшлося про бранців Кремля, зокрема, про Олега Сенцова, який тримає вже 61 день голодування, про акції, що відбуваються в Україні і світі на підтримку в'язнів Кремля. Гостя студії - правозахисниця Олександра Матвійчук.

Ірина Славінська: Що можна було б побажати Олегу Сенцову?

Олександра Матвійчук: Насправді з ним нещодавно зустрічалась сестра і він був веселий, і цей настрій передається. День такий, як є, в ув'язненні, але, попри те, сили духу Олегу не займати. І побажати я би хотіла йому того, щоби його боротьба увінчалася успіхом. Щоб звільнили його і звільнили усіх політв'язнів, і ми йому в цьому допоможемо.

Ірина Славінська: Так, я пригадую те, про що писала сестра Олега Сенцова - Наталія Каплан... Після того, як всі почали її розпитувати, як там Олег, я пам'ятаю доволі розлогий допис, який вона написала у Фейсбуці з тим, що залиште нам приватне. І там була дуже зворушлива деталь, що пів години цієї розмови ми говорили про наших псів - улюблених лабрадорів.

Олександра Матвійчук: Насправді, це дуже важливе нагадування Наталії. Вона бореться не тільки за звільнення брата, а за те, щоб він лишився людиною і щоб ми самі його не перетворили на ікону. У нас доволі часто люблять зводити когось на п'єдестал, робити ідола, а потім раптом виставляти вимоги, бо очікування наші не справдилися. Нам треба вчитися боротися за людину такою, якою вона є, а не тому, що вона ікона, ідол і її портрети висять на усіх центральних будівлях.

Ірина Славінська: Тут також постає сюжетна лінія про роль особистості в історії. Олег Сенцов справді є одним із знакових українських в'язнів у Російській Федерації і є своєрідним символом того, що сім десятків із чимось, але точна цифра не відома, українських в'язнів знаходиться в російських тюрмах. Траплялося чути думку, що для самого Олега звільнення тільки його в умовах цього голодування буде розцінене як поразка. Правда?

Олександра Матвійчук: Він сам за словами його близьких так сказав. Це здається адвокат передав його слова. Водночас я хочу сказати, що це не буде поразкою, бо вирвати кожну людину із пащ Кремля - це вже досягнення. Без таких успіхів дуже складно боротися. Тому, якщо звільнять Олега Сенцова і згодом ми доб'ємося звільнення інших - це також гарний варіант.

Ірина Славінська: Тут потрібно нагадати, що ще раніше Олег Сенцов заявляв, що не проситиме про помилування. Помилувати в Російській Федерації може Володимир Путін. Просив помилувати Олега Сенцова генсек Ради Європи. Сьогодні стало відомо, що мама Олега Сенцова - Людмила - 22 червня написала Путіну клопотання про помилування її сина. І загалом Олександра Матвійчук не дасть мені тут збрехати, розмова про ймовірність обміну полоненими або в'язнями час від часу на рівні чуток виникає. Що про це відомо?

Олександра Матвійчук: Тут складно робити будь-які прогнози з зрозумілих причин і наша ініціатива - глобальна акція "SaveOlegSentcov" - спрямована на те, щоб не робити прогнози, а щоб змінювати дійсність. Ми, насправді, зусиллями багатьох людей по всьому світу, в тому числі звичайно української делегації, добилися того, що через масштабні відсилання листів посадовим особам Ради Європи... першим зреагував генеральний секретар і він звернувся особисто до Путіна з проханням помилування. Сьогоднішнє звернення я теж оцінюю доволі позитивно. Воно може вкластися в таку от картинку, яку побачать по російському телебаченню, що мама звернулася і з мотивів гуманізму Володимир Путін помилував... Може навіть не йтиметься про обмін, хто його знає.

Ірина Славінська: Тут ми вже згадали про акцію "SaveOlegSentcov", що стартувала сьогодні, 13 липня і триватиме вона ще декілька днів. Декілька слів Олександра могла би нам розповісти?

Олександра Матвійчук: Під час першого етапу цієї акції - 1 - 3 червня приблизно у 100 містах 35 країн світу пройшли публічні демонстрації з вимогою звільнити Олега Сенцова і всіх заручників Кремля. В ці чотири дні - дуже насичені на дати - ми започаткували нову хвилю цієї глобальної акції. Сьогодні день народження Олега Сенцова, завтра буде 2 місяці, як він тримає голодування і буде матч за 3 місце в Росії, в неділю буде ЧС з футболу, фінал, 16 числа президент Трамп зустрінеться з Путіним. Тобто це якась магія чисел і тому ми запланували цілу низку активностей, як для тих, хто може самоорганізуватися у своєму місті, так і для тих, які хочуть зробити щось індивідуально. Для тих, хто хоче зробити щось індивідуально, я запрошую зайти на сторінку у Фейсбуці "SaveOlegSentcov", там є кілька важливих постів. Перший важливий, який ви побачите, це твіттер-шторм - нагадай Трампу про що треба говорити з Володимиром Путіним.

Ірина Славінська: А твіттер-шторм це означає, що користувачі Інтернету одночасно публікують твіти, дописи з певним хештегом?

Олександра Матвійчук: Так, і оскільки в цьому хештегу зазначений Дональд Трамп, і люди які ведуть його акаунт, і він сам, а ми знаємо, що він любить власноруч робити зміни світової політики через Твіттер, то він це побачить. Все дуже просто - треба зайти і клікнути. 2 секунди часу для людини, яка тримає 2 місяці голодування, я думаю, що кожен може витратити і це допоможе нам достучатися до Трампа і його радників, які будуть його супроводжувати на цю зустріч.

Ірина Славінська: І для того не обов'язково знати англійську мову, тому що твіт автоматичний і він з'явиться такий, як потрібно - доступною для Дональда Трампа мовою. Що ще можна зробити?

Олександра Матвійчук: Ще можна роздрукувати - ми дали зразок - таку листівку з обличчям Олега, яку для нас робила молода дизайнер Кадара Куркуна. Вона друкується на будь-якому чорно-білому принтері, і сфотографувати на витягнуту руку цю листівочку на фоні будь-якої візитної картки вашого міста. І зараз нам почали масово присилати люди - на фоні парламентів їхніх країн, якихось монументів, парків, хтось на фоні свого саду надіслав, тобто насправді не обов'язково, що це має бути щось мегаісторичне. Це показник того, що люди з усього світу вітають Олега і боряться за його звільнення. Ми ретельно збираємо всі ці листівки, складаємо в один альбом, показуємо локацію і відразу видно, що від Австралії до Канади люди флешмоблять для звільнення Олега Сенцова.

Ірина Славінська: Можливо є декілька слів, як можна офлайн у реальному житті долучитися? Якщо я не помиляюся, сьогодні у Києві буде акція привітання Олега Сенцова з Днем народження?

Олександра Матвійчук: Так. Вона відбудеться на Майдані Незалежності о 19 годині і в неділю буде акція-перформанс о 12 годині теж на Майдані Незалежності.

Ірина Славінська: Загалом хто і як допомагає цій адвокації українських інтересів, в даному випадку інтересів в'язнів, яких у Російській Федерації в тюрмах утримують, у світі?

Олександра Матвійчук: Якщо ти робиш якусь добру справу, тобі обов'язково хтось допоможе. Ти навіть не будеш знати про те, що тобі допомогли. І от зараз, дивлячись по глобальній акції, яка включає в себе і публічні виступи, і адвокаційну роботу... Да, ми добилися прийняття трьох резолюцій. Ми відіграли і забили голи Путіну в Раді Європи, в Європейському парламенті, в ОБСЄ, ми домоглися того, щоб наші формулювання були внесені в ці документи і більше того, може вперше усі 70 прізвищ там прозвучало.

Ірина Славінська: Що у формулюваннях, давай нагадаємо, можливо не всі стежили за резолюціями.

Олександра Матвійчук: Основне - це вимога до Російської Федерації звільнити в'язнів і це те, що має стати аджентою для всіх країн-учасниць, міжнародних органів. Тут також кажуть: "Путін не розуміє мови резолюцій". Так, він не розуміє мови резолюцій, він розуміє мову сили, але ці резолюції необхідні для того, щоб перейти до цієї мови сили, до мови санкцій, мови міжнародного тиску, що Путін розцінює, як силу.

Зміни роблять саме активні люди, коли вони організовані. Хто ж ці люди, які роблять акцію "SaveOlegSentcov"? Це сотні людей по всьому світу. Це представники української діаспори, це представники російської діаспори, це небайдужі люди, з якими спілкуємося різними мовами через Гугл-транслейт і вони взяли на себе координацію акції тому, що їм не байдуже.

Ірина Славінська: Тобто це також громадяни інших країн, які можуть взагалі не мати українського чи російського походження і їм, як людям, болить те, що відбувається?

Олександра Матвійчук: Абсолютно. Півтора тижні тому ми робили акцію термінової допомоги Володимиру Балуху, тому що ми говоримо не тільки про Олега Сенцова.

Ірина Славінська: Я думаю важливо згадати про Володимира Балуха, крім того, є сьогоднішні новини, які говорять про те, що відмовили в умовно-достроковому звільненні Балуху. Можливо Олександра Матвійчук може трохи нагадати про що йдеться.

Олександра Матвійчук: Йдеться про першу кримінальну справу, яка була сфабрикована як покарання за те, що Володимир Балух зі стусівським прямостоянням відмовився знімати український прапор зі свого приватного будинку, а потім ще осмілився повісити табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні". Акція термінової допомоги полягала в тому, що сотні людей по всьому світу написали листи генпрокурору, уповноваженій з прав людини Російської Федерації про те, що Володимир Балух знаходиться в критичному стані, він досі тримає, мені страшно сказати який день, голодування, про те, що він у такому стані не може бути етапований з Криму, навіть якщо по другій кримінальній справі йому винесуть обвинувальний вирок. Ми не маємо ілюзій щодо того судилища, яке там проходить в окупованому Криму. За цією справою слідкують люди з усього світу і це дуже важливо. Це нібито невидима парасолька хоч якогось захисту у цій справі.  

Ірина Славінська: Що можна зробити сьогодні і в найближчі дні, щоб відчути себе причетними до підтримки українських політв'язнів у Росії?

Олександра Матвійчук: Сьогодні і в наступні дні можна по-перше, взяти участь у твіттер-штормі, по-друге, можна роздрукувати листівку "SaveOlegSentcov" або просто зображення Олега Сенцова і сфотографувати його на фоні визначного місця чи будь-якого місця у вашому населеному пункті й взяти участь в акції на Майдані Незалежності.   

Повну версію розмови слухайте у посиланні.

Скорочену текстову версію програми підготувала Олена Пенія Серрано.