Пенсіонери МВС отримають всю пенсію, а військовим доведеться зачекати

Пенсіонери МВС отримають всю пенсію, а військовим доведеться зачекати

Пенсійні виплати пенсіонерам усіх силових відомств, крім МВС, з січня 2018 року зростуть на 50% від суми підвищення, з січня 2019 року – на 75%, а з січня 2020 року – 100%. У квітні Пенсійний фонд завершив перерахунок пенсій військовим.

Чому збереглася диспропорція у пенсійних виплатах різних силових структур, розовів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" представник Уповноваженого у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко.

На фото: Олег Трохименко

Чому військові пенсіонери отримуть пенсії менші, аніж колишні міліціонери?

Хотів би звернути увагу на те, чому ця проблема виникла. Протягом останніх років у сфері пенсійного забезпечення осіб, звільнених у запас, була диспропорція у розмірах пенсії, адже зарплати не змінювалися багато років. У зв'язку з інфляцією керівники підрозділів підвищували військовим зарплати шляхом преміювання або грошової нагороди, але ці кошти не впливали на перерахунок пенсії людей, які звільнялися у запас.

За інформацією віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, в україні 544 тисячі військових пенсіонерів отримали перерахунок пенсій. Після перерахунку ситуація вирівнялася?

Ситуація покращилася з приняттям постанови КМУ №103. Вона дозволила перерахувати пенсії військовим пенсіонерам і в деякій мірі підвищити пенсійне забезпечення, але знову виникли диспропорції. Якщо колишнім міліціонерам перерахунок був зроблений з усіх видів грошового забезпечення  (надбавок, доплат, підвищень), то для військовослужбовців цей перерахунок був зроблений тільки з трьох видів грошового забезпечення - окладу за посадою, військовим званням та надбавки за вислугу років. Виплата перерахованих пенсій здійснюватиметься поетапно починаючи з 1 січня 2018 року у таких розмірах: з 1 січня 2018 р. — 50 відсотків; з 1 січня 2019 р. по 31 грудня 2019 р. — 75 відсотків; з 1 січня 2020 р. — 100 відсотків суми підвищення пенсії.

Чому склалася така ситуація?

Тому що в законі № 2262 сказано, що перерахунок пенсій колишнім міліціонерам здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських. Для всіх інших військовослужбовців  - у порядку, встановлених Кабміном. Коли створювали поліцію, внесли зміни у цю статтю, а норма для військових залишилася старою.

Прослухати повну версію розмови.