Наш парламент - головний законодавчий спамер у Європі

Наш парламент - головний законодавчий спамер у Європі

Читати "Отче наш" на пленарних засіданнях, заборонити вивозити сало з України, замінити гривню на рубль, обстежувати стан психічного здоров'я кандидатів у депутати - такі неоднозначні законопроекти депутати пропонують на розгляд парламенту.

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" журналістка руху "Чесно" Надія Суха досліждувала безглузді а іноді навіть недотепні законопроекти, які були зареєстровані у Верховній раді за останні півроку.

На фото: Надія Суха
Які законопроекти вразили вас найбільше?
Окрім законопроектів депутати реєструють багато проектів постанов, які стосуються святкування чогось, якихось ювілеїв. Наприклад відсвяткувати 100-річний ювілей підготовки будівельних кадрів у Придніпровській державній академії будівництва та архітектури. Інший приклад - відзначити ювілейну дату згадки про село Малий Житин, що на Рівненщині. Можливо, для локального середовища це справді якісь важливі дані, але якщо ми говоримо про ухвалення їх на загальнодержавному рівні, тут багато сумнівів.

Згадаємо законопроект депутата Барни, який зареєстрував законопроект, який забороняє публічно проявляти сексуальну орієнтацію. Депутати від "Опозиційного блоку" запропонували "врятувати права громадян в умовах різкого підвищення цін". Такі законопроекти орієнтовані на те, щоб люди послухали і подумали, як класно депутат вирішує наші проблеми.

Чому наші нардепи реєструють законопроекти у сферах, де вони не є фахівцями, чому в парламентах інших країн так не відбувається?

Судячи з коментарів самих депутатів, вони важають свої законопроекти дуже важливими. Все це відбувається тому, що немає механізму, який би обмежував "продуктивність" депутатів. Є різні варіанти, як це можна вирішити, але це запитання до політологів та фахівців, які працюють у Європі. Є приклади, коли законодавчу ініціативу обмежено тим, що її можуть подавати лише фракції. Іноді законопроекти до розгляду у законодавчий орган подає уряд.

Іноді подання депутатів просто смішні, наприклад, депутат Розенблат став співавтором законопроекту "Про народний контроль в Україні". Коли його спитали про суть цієї ініціативи, він довго не міг її згадати, адже "дуже багато законопроектів, які він підписував. Близько 150". Як депутати реагують на наявність у парламенті законодавчого спаму?

Так, депутати розуміють, що законодавчий спам в парламенті України є. Той же Розенблат погодився, що проблема з законодавчим спамом у парламенті є. За даними Комітету виборців України, парламентарі в середньому за рік реєструють 1800 законопроектів. Для порівняння, депутати Франції – 337, а в Норвегії – 5. Спершу проект закону має розглянути головний профільний комітет. За ним – антикорупційний, євроінтеграційний та бюджетний комітети. Дуже багато законопроектів не мають висновків Головного науково-експертного управління, яке надає свій висновок щодо якості законопроекту. 45 працівників штату управління фізично не встигають опрацювати подані на розгляд законопроекти, а на розгляд одного законопроекта відведено 14 днів.

Право законодавчої ініціативи в Україні має президент, потім - уряд. Тому багато законопроектів, поданих депутатами, залишаються нерозглянутими. Часто вони скаржаться на те, що за 14 днів управління не розглянуло законопроект, тому депутати перестають подавати на розгляд законопроекти.

Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
"Побачення з Євробаченням-2": Рекорди конкурсу
"Побачення з Євробаченням-2": Рекорди конкурсу
Новини по темі
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Шуфрич на сьогодні залишається членом парламентського комітету зі свободи слова — Юрчишин
Політична допомога — так, військова — ні: чого чекати Україні від Вілдерса, чия партія перемогла на виборах в Нідерландах?
Лідер польської опозиції Туск: Я щасливий, що посів начебто друге місце
"Усе можуть вирішити кілька обраних депутатів". На виборах у Польщі запекла боротьба