Вадим Міський: механізм акредитації журналістів у Верховній Раді потрібно удосконалити

Вадим Міський: механізм акредитації журналістів у Верховній Раді потрібно удосконалити

Журналістам хочуть обмежити доступ до кулуарів Верховної Ради.

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" ініціативу Регламентного комітету Верховної Ради України щодо заборони доступу журналістів до другого поверху у будівлі Парламенту прокоментував програмний директор Громадської організації "Детектор медіа" Вадим Міський.

Будівля Верховної Ради - це триповерхова будівля, і всі три поверхи вважаються кулуарами. Але саме про другий поверх, де є виходи із зали пленарних засідань, йде мова щоб обмежити доступ журналістів. Натомість їх пропонують розмістити на третьому поверсі кулуарів, де розташовані виходи із лож для преси, помічників депутатів та відвідувачів. Народні депутати там не ходять. Народні депутати на другому поверсі. Напевно, депутатам не дуже комфортно, коли ім задають питання журналісти.

Ця ініціатива  давно блукала у кулуарах Верховної Ради. Але треба пам'ятати, що у суспільства і в журналістів є право доступу до інформації. Цілком очевидно, що який би хороший не облаштували прес-центр на третьому поверсі, це ускладнить доступ журналістів до народних депутатів.

Потрібно думати яким саме чином упорядкувати механізм акредитації, щоб до Парламенту не потрапляли випадкові люди, щоб не користувались журналістським посвідченням для якоїсь лобістської роботи, чи якоїсь дезінформації, чи для роботи на якісь політичні перспективи.  Є багато чудових моделей за кордоном, які можна переймати для України. Але це не привід щось забороняти і обмежувати.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова попередила, що ініціативу про заборону доступу журналістів до другого поверху комітет не підтримає.