Андрій Клименко: не треба виключати ймовірність агресії Росії проти України на морі

Андрій Клименко: не треба виключати ймовірність агресії Росії проти України на морі

Масові затримки українських суден в Азовському морі. Чи свідчить це про збільшення військової агресії? Яких заходів необхідно вжити, щоб зменшити загрозу перехоплення українських суден?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію коментував  головний редактор Інтернет-порталу "BlackSeaNews" ("Чорноморські новини") Андрій Клименко.

4 липня зупинено 5 українських суден. Але це не піратство. Російська Федерація має право це робити, бо колишній президент Леонід Кучма підписав угоду про спільне користування Азовським морем. За цією угодою і українці, і росіяни мають право зупиняти для перевірки ті судна, які  в них викликають певні підозри. Нині це становить проблему, бо закривають від нас ціле море. Наскільки критичною є ця ситуація?
 
Ця проблема стала критичною приблизно з 17 травня 2018 року, коли ми зафіксували затримання суден, які йдуть до Маріуполя, Бердянська або навпаки.

Росія зараз дуже сильно почала посилювати свою Азовську флотилію. Що робити Україні у цій ситуації?  Як ми можемо зберегти свої інтереси?  

Я перекажу реакцію іноземних дипломатів із понад десятка іноземних посольств у Києві. Ми зустрічалися, бо вони хотіли знати нашу думку.  Якщо росіяни мають право і затримують для огляду судна, то чому ж ваші прикордонники не здійснюють дзеркальних кроків, запитували дипломати. Дуже важливий для Росії трафік із Ростова (зерно, бензин, нафта). Жодного разу Маріупольський загін морської охорони цього не робив і навіть не намагався.

А чи  у нас є сили і засоби зупиняти російські кораблі?

У нас у  Маріупольському загоні морської охорони 18 вимпелів - 2 кораблі та 16 катерів прикордонників. Чому вони не реагують? Мабуть, немає наказу. Є пропозиція про перекидання декількох броньованих катерів (6 нещодавно збудованих зараз знаходиться в Одесі).  У нас там немає жодного військового корабля  чи катера Військово-Морських Сил України.

Треба реагувати на цю ситуацію. Ми досі не маємо ні офіційної ноти МЗС України, ми не маємо офіційної позиції Президента України. Ніхто з офіційних осіб за ці майже два місяці в ЗМІ не висловив офіційної позиції. Більше того, я вважаю що наші органи влади повинні розмовляти з населенням тих регіонів, у цілому з народом України і пояснювати те, що відбувається і як ми будемо на це реагувати.

Росія все робить з певною метою. Це тиск на Україну?

У Криму просто катастрофічна ситуація з питною водою, критична ситуація з водою для поливу в сільському господарстві. Звичайно, це може бути  умовою для якихось закулісних перемовин. Але ж ми знаємо, що з Росією не можна ні про що домовлятися, бо маючи повний контроль над Керченською протокою, Росія ніякі умови виконувати не буде. На жаль, треба готуватися до того,  що ситуація у морських портах Маріуполя, Бердянська буде гіршою. Це є мета Росії, це економічна війна, це елемент  агресії — блокування портів. Це війна, яку продовжує Російська Федерація.

Щодо прогнозів. Я та декілька авторитетних військових експертів вважають, що отримавши дуже жорсткий спротив української армії на Донбасі на суходолі, не треба виключати, що наступний етап російської агресії проти України може бути на морі — як на Азовському, так і на Чорному. Море зараз перетворилося в російське озеро, де Росія має абсолютну перевагу і над Україною, і у порівнянні з іншими Чорноморськими країнами.