Ленура Халілова: плануємо виростити нове покоління лідерів

Ленура Халілова: плануємо виростити нове покоління лідерів

Про тижневу культурно-наукову програму "Літня школа для юних науковців" для дітей-переселенців з Криму розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" співавторкою проекту Ленура Халілова.

Що таке "Літня школа для юних науковців"?

Наприкінці 2017 року у Національному центрі "Мала академія наук України" відкрилася секція "Літня школа для юних науковців" - це гуманітарна програма для дітей-переселенців з Криму, під час якої учні зможуть поглибити свої знання та навички з кримськотатарської історії, мови, культури та мистецтва. На сьогоднішній день багато переселенців саме підлітків, дітей. І треба, щоб діти вивчали свою мову, культуру. І в такий період, коли неможливо вивчати їх на своїй рідній батьківщині, у нас виникла ідея розпочати цю секцію, щоб коли пройде деокупація, щоб нове покоління було підготовлене.

Що буде запропоновано дітям, на які кошти існуватиме?

У нашій громадській організації АЛЄМ виникла ідея стоврити літню школу для всіх переселенців. Невід’ємною частиною програми школи є створення культурно-мистецького простору - відвідування музеїв, художніх галерей, а також екскурсія Києвом. Саме ці дії допоможуть зняти штучну напругу в міжнаціональних відносинах, а також сприятимуть інтеграції дітей в українське суспільство через культуру та мистецтво.

Оскільки нам не виділяють кошти на реалізацію нашого пректу, ми залучилися підтримкою Української краудфандингової платформи, це - майданчик для фінансування проектів або стартапів.

Яка кінцева мета школи?

Наша мета - здійснити підтримку, психологічну реабілітацію та реінтеграцію в суспільство через культуру дітей, шляхом розвитку засобів самовираження, розвитку креативності, підвищення соціальної компетенції в результаті проведення низки арт-терапевтичних заходів, інтерактивних заходів, тренінгових сесій.

Окрім безпосереднього реабілітаційного ефекту даний проект матиме довгостроковий вплив, так як діти вивчатимуть традиційну кримськотатарську культуру у цікавій для них формі, навчаться роботі у команді, зроблять перші кроки в науково - дослідній сфері.

Даний проект матиме велике соціальне значення для кримськотатарської і української спільноти в Україні, Криму та за кордоном, оскільки така культурна підтримка матиме позитивний об’єднуючий ефект та відчуття кооперації між громадськими та державними інститутами.