Олександр Шкінь: В Україні закінчується рідкий хлор для знезараження питної води

Олександр Шкінь: В Україні закінчується рідкий хлор для знезараження питної води

Наскільки серйозною на сьогодні є проблема знезараження води в Україні, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" директор Асоціації "Укрводоканалекологія" Олександр Шкінь.

Наскільки серйозною є проблема знезараження питної води?

Проблема з рідким хлором виникла для нас зненацька, можна сказати. Його використання коливається по Україні від 500 до 800 тонн, в залежності від споживання. На жаль, монополіст завод "Дніпроазот" зупинився, бо йому нерентабельно виробляти цей дизинфікант. На деяких підприємствах галузі водопровідно-каналізаційного господарства України виникла складна ситуація з подальшим знезараженням питної води, залишків хлору залишилося від тижня до 20 діб.

Що робити робити у такій ситуації?

Ми вже почали бити тривогу, поінформували про це уряд та РНБО. На сьогодні ця проблема стоїть дуже гостро. Треба швидше запускати завод. Раніше було проведено виїзне засідання в Дніпровській ОДА, де було начебто досягнені домовленості з керівництвом заводу по відновленню виробництва хлору. Але, на жаль, завод не відновив свою роботу.

Альтернативи запуску виробництва, немає. Таким чином, якщо завод терміново не відновить свою роботу, то вже на початку наступного тижня подача води в централізовану водопровідну мережу в деяких регіонах та містах України може бути значно обмежена, а в деяких містах і повністю припинена.