Євген Магда: на саміті Україна-ЄС прориву не буде

Євген Магда: на саміті Україна-ЄС прориву не буде

Які нагальні питання розглядатимуть на щорічному саміті Україна-ЄС, що відкриється сьогодні в Брюсселі, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" директор інституту світової політики Євген Магда.  
 
Чого очікувати від саміту Україна-ЄС?

Думаю, що прориву не буде. Але і не буде якогось поступу назад. Ситуація в ЄС не стимулює Брюссель та інші європейські столиці до руху в ітнеграційному напрямку щодо України. Нині вся увага спрямована на Західні Балкани, але улюбленою темою саміту залишається боротьба з корупцією в Україні. Звісно, традиційна тема — це боротьба з корупцією в Україні. Також прагнення України отримати підтримку ЄС в питаннях енергетики, зокрема, недопущення побудови "Північного потоку-2". Ще цифрова співпраця, зусилля зі скасування роумінгу з ЄС. Загалом порядок денний доволі насичений.

Нещодавно був прийнятий закон про національну безпеку, я якому визначено фундаментальні інтереси України - це вступ до Євросоюзу, членство в НАТО і розвиток рівноправних взаємин з іншими країнами світу. Наскільки у нас є шанс отримати позитивні сигнали перспективи з ЄС?

Реальна перспектива - це офіційне визнання Європейським Союзом європейської перспективи України - стати членом ЄС. Ми часто багато очікуємо і дещо спрощено дивимося на ситуацію. Усі закони, які ухвалювалися для того, щоб підписати Угоду про асоціацію між Україною і ЄС, насамперед, потрібні Україні. Тому треба відповідати вимогам. Головний критерій нашої готовності до вступу в ЄС - поява євросекптиків, які будуть говорити, що нам не варто прискорювати євроінтеграцію з очевидних причин. Але це буде не завтра і навіть не післязавтра.