Ігор Тишкевич: Україна ще не готова для членства в НАТО

Ігор Тишкевич: Україна ще не готова для членства в НАТО

Чому Україна на думку НАТО все ще не заслуговує на "особливе" партнерство розповів в ефірі програми Українському радіо "Сьогодні. Ввечері" експерт Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

Чому нам весь час кажуть "зачекайте"?

Україна ще не готова для членства в НАТО. Ми кажемо, що боремося з корупцією, проводимо реформи, але словам українських чиновників не сильно вірять. Реформи мають вирішальне значення для демократичного розвитку України й зміцнення її здатності забезпечувати власну оборону. Поки що Україна не може домовитися навіть зі своїми сусідами. Тим більше до НАТО та ЄС не вступають, туди запрошують. Держава, яка є кандидатом на вступ до НАТО, має відповідати певним вимогам. Є понад 20 тисяч стандартів, яким треба відповідати.

Що це за натівська програма "особливих можливостей", у якому статусі зараз перебуваємо?

Програма особливих можливостей – це своєрідний клуб партнерів, які з різних причин не є союзниками НАТО, але готові тісно взаємодіяти, часто в технічних питаннях, в ході спільних операцій та навчань. Хоча Україна бере участь в усіх форматах взаємодії, НАТО зараз запросити Україну до цієї програми не готове.