Василь Богдан: "Всі шляхи ведуть у Москву"

Василь Богдан: "Всі шляхи ведуть у Москву"

Нове отруєння "Новічком": сліди реактивного агента поліція виявила у місті Еймсбері, біля Солсбері. Про це повідомив Скотланд Ярд. Двоє місцевих жителів у критичному стані в лікарні. Про що це може свідчити? Чи є підстави говорити про "російський слід"? Чи не завдає це удару по "російській версії" отруєння Скрипалів? Розібратися в цих питаннях допомагав у програмі Українського радіо "Сьогодні. Вдень" експерт із питань безпеки, генерал-лейтенант, ветеран зовнішньої розвідки, публіцист Василь Богдан.

Знову "Новічок". Знову Британія... Що відбувається на вашу думку?

По-перше, з огляду на заяву служби внутрішньої безпеки Британії, що це випадкове явище і не є атакою, я з цим погоджуватися не можу, тому, що ця подія відбулася напередодні саміту ЄС і саміту НАТО. Мета зрозуміла - збурити ситуацію і відволікти увагу суспільства від якихось проблем, а потім підняти це питання на зустрічі Трампа і Путіна. Але... Я моніторив ситуацію і поки що від Скотланд-Ярду не було інформації про те, що це речовина інша, ніж "Новічок", яким була отруєна родина Скрипалів. Там була заява про те, що це "Новічок", а от чи був він ідентичний тій речовині, якою був отруєний Скрипаль, ще дослідники це питання вивчають.

На моє переконання ця ситуація не є випадковою по декільком аспектам. По-перше, це відбулося недалеко - 1,5 милі - від Солсбері. По-друге, знову "Новічок". Випадково його ніде не можна придбати. Тому у мене є декілька версій. Перша - що це, можливо, залишки того, яким були отруєні Скрипалі, залишки тієї операції. Друга версія - якщо це російський слід, а все свідчить про це, то не виключається, що це може бути операція прикриття, відволікання з тим, щоб зняти з себе всякі підозри щодо того, що Росія має до цього відношення. В інформаційний простір вже впроваджується інформація про те, що під час чеченської війни для боротьби з бойовиками було застосовано цей "Новічок" і при транспортуванні його на Кавказ було втрачено декілька ампул.

Я не виключаю, що ця інформація навмисно запускається з тим, щоб зняти відповідальність з Росії. Ця подія не є випадковою і, безумовно, правоохоронні органи Великобританії будуть проводити відповідне розслідування. І те, що Британія вчергове звернулася до Росії з проханням пояснити появу на її території цього нервово-паралітичного газу, говорить про те, що всі шляхи ведуть у Москву.