Віктор Савінок: "Міграційна криза - надзвичайний виклик для політичної системи Німеччини"

Віктор Савінок: "Міграційна криза - надзвичайний виклик для політичної системи Німеччини"

Політична криза в Німеччині. Чи вплине ситуація з біженцями на цілісність ЄС? Коментар для програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" аспіранта Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка Віктора Савінка.

Що відбувається зараз в Німеччині з біженцями, які проблеми спричинила вторинна міграція в середині країни і поза її межами?

Вторинна міграція - це явище, коли маємо біженців, які зареєстровані чи прибули до певних країн Європейського Союзу, однак вони переміщуються по території ЄС де немає контролю на кордонах, через те, що існує Шенгенська зона, і вони переміщуються до інших країн через економічні мотиви здебільшого.

Деяка частина країн ЄС продовжує демонструвати віслячу впертість, відмовляючи у квотах на право проживання і на притулок.

Справді деякі країни висловили невдоволення рішенням ЄС, яке було прийнято в жовтні 2015 року щодо розподілення біженців, які прибули переважно до Італії та Греції, що знаходилися на основних міграційних шляхах. Вони отримали надзвичайне міграційне навантаження через те, що прибула значна кількість людей. Відповідно для того, щоб розвантажити ці країни, у жовтні 2015 року Рада ЄС ухвалила рішення про розподілення цих мігрантів між усіма країнами-членами ЄС. Ця проблема постала дуже гостро на той момент, через те, що Великобританія відмовилася приймати біженців і відповідно це було одним із пунктів референдуму про вихід Британії з ЄС, і країни Центральносхідної Європи та Балтії також відмовилися приймати біженців. Передусім це Угорщина, також Польща.

Щодо Німеччини... Політична криза, про яку зараз говорять, яка фактично там вже має місце, її так би мовити підштовхнуло або додало хмизу в огонь рішення останнього саміту лідерів ЄС, яке стосувалася саме питань міграції. Що там було ухвалене, як це безпосередньо торкалося Німеччини і як зрештою це позначилося на політичному середовищі Німеччини?  

Ця криза - це надзвичайний виклик для політичної системи Німеччини, оскільки її основним чинником став план дій з питань міграції, який розробляло міністерство внутрішніх справ. Однак, що надто незвично для Німеччини, цей план ніхто в очі не бачив ще до вчорашнього дня, коли цей план просочився в німецькі ЗМІ і то лише окремими пунктами. Відповідно цей план, в якому пропонувалося те, що біженці, які прибувають до Німеччини, мають висилатися до тих країн, в яких вони або зареєстровані, або до яких вони прибули, або взагалі до третіх країн, які вважаються безпечними країнами походження мігрантів. І це має відбуватися на кордоні. Що викликає надвеликий протест з боку інших країн-членів ЄС. Зрештою, на саміті минулого тижня було ухвалене рішення, яке має шанс розвантажити цю ситуацію і фактично врегулювати питання з вторинною міграцією.