Ілля Несходовський: "Прожитковий мінімум не забезпечує мінімальні потреби українців"

Ілля Несходовський: "Прожитковий мінімум не забезпечує мінімальні потреби українців"

З 1 липня в Україні підвищено прожитковий мінімум. Відповідно на 700 тисяч пенсіонерів очікує підвищення пенсій. Кому з українців підвищать пенсії з 1 липня? Своїми думками щодо цього актуального питання поділився зі слухачами програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" директор Інституту соціально-економічної трансформації Несходовський Ілля.

Є мільйони українців, яких цей прожитковий мінімум невзмозі наздогнати. Вам не здається, що дуже куці ці цифри, щоб про них серйозно говорити?

У контексті до прожиткового мінімуму перше, що необхідно зазначити, що на сьогоднішній день Уряд, який розраховував цей прожитковий мінімум, в принципі маніпулює - прожитковий мінімум, який вони визначили, не відповідає своїй суті, він не забезпечує мінімальні потреби українців. Тому, звичайно, його потрібно належним чином переглядати і збільшувати не на той розмір, який встановлений на сьогодні відповідно до законодавства.

Ми говоримо про підвищення соцстандартів і водночас тримаємо в голові дані Держстату про те, що у нас дуже серйозна дірка утворюється в частині надходжень до загального бюджету. Якої думки ви про ситуацію?

Один із основних елементів, чому у нас недостатні надходження до Державного бюджету, є питання надходження від митниці імпортного ПДВ і імпортного акциза. Заплановані цифри є недостатніми, або точніше, вони не виконуються на сьогодні. Іншим чинником є суттєва корупція на митниці і ефективної боротьби в цьому напрямку немає.  

Все ж таки, кому з українців підвищили пенсії з 1 липня?

У нас попало під це підвищення дві категорії. Перша категорія - ті, які отримували мінімальну пенсію з різних причин - або вони не працювали, або працювали, але не наробили достатнього стажу для того, щоб отримувати більшу пенсію, і друга категорія - це ті люди, які мають певне обмеження до максимальної пенсії. До прожиткового мінімуму у нас прив'язано дуже багато різних стандартів. Крім того, у нас з 1 липня всі бюджетники також отримають збільшення своїх заробітних плат у зв'язку із тим, що їхні коефіцієнти також прив'язані до прожиткового мінімуму.

Всі перерахування відбудуться автоматично?

Так. Вравховуючи ті зміни, які у нас є в зв'язку з нарахуванням пенсій, якщо працюючий пенсіонер отримує високу зарплату і сплачує внески до Пенсійного фонду, то відповідно у нього буде автоматично перераховуватися і пенсія. Це є позитив, який у нас відбувся.

Працюючі пенсіонери у нас будуть поставлені перед драматичним вибором - отримувати пенсію чи працювати. Ця ідея забута чи вона жива?

Це давня ідея, і тоді для працюючих пенсіонерів зменшили розмір пенсії, але зараз цю норму прибрано. Тому нині пенсіонери отримують пенсію у повному обсязі. До речі, багато наших пенсіонерів отримають суттєву прибавку до пенсій з 1 січня 2019 року. Це пов'язано з тим, що буде здійснений відповідний перерахунок. Так як у нас середня реальна заробітна плата по країні суттєво зростає, то розмір середньої заробітної плати автоматично призведе до збільшення пенсій усім нашим громадянам.