Микола Скиба: "Вища освіта - це інвестиція в особистість"

Микола Скиба: "Вища освіта - це інвестиція в особистість"

2 липня в Україні стартує вступна кампанія до закладів вищої освіти. Що треба пам'ятати? В студії програми Українського радіо "Сьогодні. Зранку" експерт із питань освіти Українського інституту майбутнього Микола Скиба.

Цієї вступної кампанії чекали як чогось страшного. Батьки казали, що не знають чого чекати, зміни, зміни, зміни... Поясніть, як ці всі нововведення будуть працювати?

Я б не сказав, що це кардинальні новації, тому що правила вступу через електронний кабінет діють уже кілька років. З минулого року цей ресурс належить державі і є чіткий алгоритм подачі документів від балу атестату до ЗНО, є покрокові інструкції, тобто в цьому плані змінилось хіба що кількість пріоритетів, які може виставляти вступник. Новацій, як таких, не багато. А щодо змін, треба готуватись, що ми вступили в той час, коли зміни - це щось абсолютно природнє і до них просто потрібно бути готовими.

Одразу деталізуйте про електронний кабінет, щоб люди розуміли що це.

Це складно, коли починають пояснювати чиновники. З точки зору користувача є інтерфейс. Він більш менш зручний. Вступник відкриває сайт, там є віконця, якщо він якесь віконце не заповнить - не зможе перейти до інших опцій. Це так само, як в онлайн замовленнях. Принцип дуже простий. Він розрахований на інтуітивне розуміння. Якщо ж ви щось робите не так - вспливають підказки. Мене хвилює те, що сенс вищої освіти в Україні розмивається.

Де мрія дітей? Звідки у нас це взялося, що обов'язково треба мати вищу освіту?

Воно пішло ще від того, коли вища освіта була рідкістю і люди з вищою освітою відчутно відрізнялися в статусі. Залишилася певна соціальна інерція і вона продовжує діяти. І це не лише в Україні є такий тренд. Навіть в США так само, бо люди з дипломом більше отримують, можуть обіймати посади в солідних корпораціях. Але ця кореляція поступово відходитиме в минуле, бо сьогодні інші розклади. Нині великі потужні компанії взагалі скасовують таку вимогу, як наявність диплома. Вони дивляться на те, що людина може. Поступово ця тенденція пошириться і на інші компанії. Кращі компанії, кращі університети вибирають людей зі здатністю мислити, з амбіціями. Ця система стає і буде ставати все простішою. Для когось це добре, а для суспільства загалом - це погано.

А які це результати для держави?

Це сигнал. Тут потрібно переглядати, ще починаючи зі школи. На мою думку, документом на виході зі школи має бути не атестат і потім не сертифікат ЗНО, а має бути те, що посвідчує мрії і прагнення людини. І це тоді інший документ. Треба вчити людину ставити цілі і досягати їх. Вища освіта - це інвестиція в особистість.