Добрі поради у ранковому форматі Українського радіо

Добрі поради у ранковому форматі Українського радіо

Літо, це час, коли мандрують - мандрують від моря і до гір. І обов'язково постає питання, що взяти з собою з ліків, яка аптечка мусить бути поруч, чи універсальна на всі мандри, чи вона залежить від того, в які місця ми їдемо. Розібратися в цьому питанні допомагала слухачам програми Українського радіо "Ранковий формат" терапевт, доцент кафедри терапії і геріатрії Національної медичної академії післядипломної освіти Марина Олійник.

Чи залежить аптечка, яку ми беремо з собою у мандри від місця, куди ми мандруємо?

Залежить скоріше підготовка до цих мандрів, не те, що брати з собою, а чи провакціонуватися, чи прочитати якусь довідкову літературу. Тобто настійливо рекомендується вакціонуватися, якщо люди їдуть в якісь небезпечні ендемічні регіони, де може бути малярія і тому подібне.  

Назвіть що обов'язково треба мати з собою?

Аптечка має бути з точки зору банальної ерудиції. Не захоплюватися великою кількістю препаратів, а взяти пластир, бинти, кровоспинне, жгут, антисептичні мазі й звичні для людини препарати, в залежності від того, чим ця людина хворіє. Антибіотики я не рекомендую. У 2013 році був створений формуляр для домашньої аптечки, його можна вільно знайти в Інтернеті. Він містить мінімум препаратів для надання собі першої допомоги.