Олег Шаров: 2 липня розпочинається вступна кампанія

Олег Шаров: 2 липня розпочинається вступна кампанія

Другого липня починається вступна кампанія. Про нові правила вступу до закладів вищої освіти розповів в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку"  генеральний директор Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти та науки України Олег Шаров.

2 липня починається вступна кампанія. Які новації впроваджуватимуться цього року? До чого готуватися студентам?

Кількість новацій цього року не такі глобальні, як у 2016 році. Вони спрямовані на розвиток цієї системи, на подальший її розвиток та вдосконалення. Було усунуто колізії, які були виявлені у попередні роки.

Якщо казати безпосердньо про новації, то маємо шість основних новацій. Це - створення уніфікованого переліку конкурсних предметів для вступу на основі повної загальної середньої освіти. Друге - це використання при вступі серифікатів 2016, 2017, 2018 років - вихід на плановий показник "три роки використання сертифікатів", крім сертифікатів з іноземної мови. Трете - кількість заяв, які може подати один вступник, встановлено в розмірі семи. Вони можуть бути поділені за чотирма спеціальностями. Це результат аналізу ситуації, яка була в попередні роки, бо всі заяви одночасно беруть у розподілі державного замовлення. Четверте - це вдосконалення системи коофіцієнтів, яка була запроваджена у 2017 році. Ця система спрямована на вирівнювання шансів різних вишів і вступників як за регіональним, так і за галузевим принципом. Наступна вимога - це посилення вимог до тих, хто йде отримувати лікарську спеціальність. Для вступників встановлено правило, що на них не можуть вступати ті, хто мають менше 150 балів з другог та третього конкурсних предметів. І, нарешті, шоста важлива зміна стосується вступників до мігістратури гумантірних спеціальностей, де впроваджується єдиний вступний іспит з іноземної мови.

Поясніть більш детально про регіональні коофіцієнти. Як багато тих, хто вибирає виш, де є галузевий коофіцієнт?

Якщо у певному регіоні не застосовується коофіцієнт, або застосовується менший, то у вступника зростають шанси вступити до вишу. Ці коофіцієнти вираховуються за результатими міжрегіональної міграції вступників. Ці дані можуть рік від року змінюватися. Це такий механізм тонкого налаштування
систем електронного листування та вступу.

Як багато студентів з Криму та Донбасу їдуть вступати у виші на материкову Україну?

З Криму їдуть вступати сотні людей, а з Донбасу - вже тисячі. У 2014 році цих людей було дуже багато, але у 2015 різко зменшила кількість бажаючих. У 2016 і 2017 роках ми поступово нарощували цю кількість.