Павло Лисянський: "Наші громадяни мають знати катів у обличчя"

Павло Лисянський: "Наші громадяни мають знати катів у обличчя"

26 червня - Міжнародний день на підтримку жертв катувань.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              НР?
Своїми думками щодо цієї проблеми поділився зі слухачами Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" регіональний координатор Уповноваженого з прав людини у Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

Є задокументовані факти катувань наших бійців. З цими фактами що ми зараз вже можемо робити?

Ми проводимо моніторинг, ми спілкуємося з людьми, ми отримуємо інформацію, ми встановили зв'язок із усіма місцями несвободи на окупованих територіях, ми спілкуємося з родичами і намагаємося їм допомогти, ми витягнули з тюрми ЛНР одного ув'язненого на початку цього місяця. Але у нас немає доступу до тюрем ЛНР. Ми також встановлюємо, хто вчиняє злочини проти наших громадян, які вимушено там лишилися, які там зараз страждають, яких вони без слідства, без суду саджають в тюрми і там катують. Звичайно, цих людей потрібно ідентифікувати, сформувати в одну справу, порушувати кримінальну справу в Україні, потім в Інтерполі, фіксувати і не допустити того, щоб ця справа лишилася в архівах СБУ. Наші громадяни мають знати катів у обличчя. Ми повинні заявити усьому світу, що ми підтримуємо наших людей. На те, що коїться з нашими людьми на окупованих територіях, ніхто, крім міжнародного співтовариства, вплинути не може.

А скільки зараз безпосередньо на територіях так званих ЛНР/ДНР є людей в полоні? Чи є приблизна цифра?

Ми спілкуємося з ув'язненими і у нас є інформаційний доступ до місць позбавлення волі. В ЛНР - приблизно 7 тисяч тих, хто знаходяться в виправних колоніях, ще коли вони були українськими, і приблизно 5 тисяч знаходиться в ДНР. Це військовополонені, засуджені ще до 2014 року і прості громадяни України, які були засуджені судами ЛНР/ДНР. Їх використовують як рабів. На цій рабській праці вони там створили бізнес-імперії.

Якщо би ви порівнювали ситуацію в Донецьку і в Луганську, вона відповідає звіту спецдоповідача ООН, який казав що ці міста потрібно розмежовувати?

Я уважно слідкував за діяльністю спецдоповідача ООН, який був там із візитом. Я з ним не погоджуюся. Так, вони там пишуть звіти, в ООН є інформація щодо порушення прав людини в Луганську і Донецьку, але я не буду казати, що в Донецьку краще, а в Луганську гірше. Там окупована територія, там саджають наших людей, є трудове рабство і там, і там, там страшні речі кояться. Окупована територія і в Луганську, і в Донецьку, і ці так звані ватажки - окупанти - вчиняють злочини проти наших людей. Тому я вважаю, що там ситуація однаково погана.