У Києві оприлюднили факти злочинів РФ (аудіо)

У Києві оприлюднили факти злочинів РФ (аудіо)

Факти застосування тортур, незаконного тримання людей в ув”язненні та докази інших злочинів РФ надано представникам дипломатичних місій, що працюють в Україні

Факти застосування тортур, незаконного тримання людей в ув”язненні та докази інших злочинів Російської Федерації і керованих нею окупаційних адміністрацій оприлюднили сьогодні, 25 червня, СБУ та Міністерство закордонних справ на зустрічі з представниками дипломатичних місій, що працюють в Україні.

Зустріч відбулась сьогодні у Києві — напередодні Міжнародного дня підтримки жертв катувань.

З подробицями — Тетяна Власенко:

"Морили голодом, відрізали голови і знімали шкіру - про таке, побачене у полоні у російських найманців, розповідає іноземним дипломатам очевидень тих подій, Дмитро Куліш. Колишній боєць добровольчого батальйону "Донбас", він пройшов Іловайський котел та російський полон у серпні 2014-го.

Ці та інші історії катувань українських громадян російськими найманцями та офіцерами російської армії увійшли у 6-ть збірок, які Міністерство закордонних справ разом зі Службою безпеки презентували іноземним дипломатам.

Задокументовані свідчення 435-ти бранців, які вижили у катівнях. Це і українські військові, і місцеві жителі Донбасу. За словами керівника Служби безпеки Василя Грицака, за час війни на Донбасі з полону було звільнено 3 тисячі 244 заручників.

Нині у полоні проросійських бойовиків залишається, за даними СБУ, понад 100 осіб. Про їх визволення та про звільнення політв”язнів, які за надуманими звинуваченнями у тероризмі відбувають терміни у російських в”язницях, — перемовини ведуться постійно, розповідає міністр закордонних справ Павло Клімкін. Каже, готові йти на компроміс і обміняти їх на росіян, які затримані за підозрою у злочинах проти нашої держави.

Росія, за словами Павла Клімкіна, переговори зі звільнення заручників використовує як засіб політичного тиску на Україну. Тому, каже головний український дипломат, важлива міжнародна підтримка у цьому процесі".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!