Зола Кондур: В Україні дуже слабка етнополітика

Зола Кондур: В Україні дуже слабка етнополітика

Нещодавній напад на ромський табір у Львові в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Ввечері" коментувала віце-президентка благодійної організації Ромського жіночого фонду "Чіріклі"  Зола Кондур.

З чим Ви пов'язуєте напади в Україні на табори ромів? У чому полягає основна проблема?

В Україні дуже слабка етнополітика. Беручи до уваги, що в нашій країні проживають  представники понад 130 національних меншин, то саме державні органи влади мали б приділити цьому питанню дуже велику увагу. Влада ж бачила, що мовне питання завжди було таким болючим і використовувалось проти України. Потім, коли в нас почався Майдан, були намагання розхитувати країну саме через етнічні конфлікти. Це нічому не навчило наше керівництво, різні державні структури. Тому  ситуація використовується різними сторонами. Є ще проблема в тому, що у нашій країні наступного року відбуватимуться вибори, і тому різні групи можуть також розхитувати ситуацію. Це випробування майбутнього електорату, тому що бачать, що за один напад вони отримують якісь відсотки популярності.

Сьогодні голова СБУ зробив заяву про імовірність причетності Росії до нападу на ромів. Прокоментуйте.

Події ми бачимо в площині захисту прав людини. Зараз держава має зробити все можливе, щоб захистити своїх громадян. Не хотілося б вдаватися в політичні дебати, щоб роми стали розмінною монетою чиїхось політичних ігор. Для нас є захист людей, дотримання безпеки і прав національних меншин у країні пріоритетом. Ми маємо пам'ятати, що роми є частиною українського суспільства. Головне завдання для всіх - дотримання прав людини, захист безпеки людей, які тут проживають. Наша позиція полягає в тому, що потрібно провести ефективне розслідування, покарання винних, і не лише щодо цього випадку, а й  щодо попередніх також.

На вашу думку, правоохоронці роблять все необхідне для того, щоб притягнути винних до відповідальності?

На жаль, ми не бачимо ефективного розслідування, ми не бачимо притягнення відповідальних за напади. Ми закликаємо Національну поліцію, слідчі управління, МВС і всіх дотичних до цих процесів, щоб вони дійсно провели ефективне розслідування. Адже, поліцейські у Львові змогли вчора відразу затримати вісім осіб, підозрюваних у нападах на табір ромів.

Критики закидають правохоронцям недостатню боротьбу зі злочиністю з боку ромів. Наскільки злочинність виходців із ромської общини є стереотипом і наскільки вона відображає реальність?

Яка кількість злочинів стається вдень лише в місті Києві і скільки з них скоїли роми? Можливо, за день і не буде злочинів, які скоїли представники ромів. Тому, як у будь-якому суспільстві, як серед будь-якого народу, серед ромів є люди різної категорії. Є і такі, які скоюють правопорушення, і ми це визнаємо. Для того існують закони, правоохоронні органи, щоб вони цим займались. Якщо люди скоюють будь-які злочини, то вони мають нести за це покарання. Якщо поліція з цим не справляється, то потрібно тоді розглядати причину.

Що потрібно зробити для успішної інтеграції ромів в українське суспільство?

Насправді все дуже просто. Найперше - це усвідомити і бути відкритим для того, що потрібні певні позитивні дії, як це робиться в багатьох європейських країнах.  На виконання лібералізації візового режиму Україна розробила, затвердила ромську стратегію, яка в нас має виконуватися до 2020 року. Там серед пріоритетів  - документування, працевлаштування, освіта ромів. Якби кожна область ефективно це виконувала (бо мали ухвалити обласні плани подібно до національного), то, напевно, не було б таких проблем.  Наприклад, у Закарпатті,  усі ці роми, про яких ми говоримо і які перебувають у стихійних поселеннях, вони вимушено мігрують, це трудова міграція. Якби, наприклад, обласна державна адміністрація Закарпатська дійсно розробила програму працевлаштування для ромського населення, можливо, ці люди не їхали б у Київ, не підставляли б своє життя і своїх дітей під загрозу, не перебували в таких дуже важких побутових умовах, в яких вони проживають у цих поселеннях.  Давайте продумувати, яким чином допомагати ромам Закарпаття мати краще життя.

Після нападів на табори ромів, чи будуть роми відкриті до українського суспільства, довіряти правоохороним органам? Саме ромський народ має такі вікові переслідування і тому громада дуже закрита. Потрібно працювати як з ромськими громадами, щоб вони усвідомлювали значення освіти для своїх дітей, так і з працедавцями. Потрібно працювати з суспільством. Роми - абсолютно дружний і мирний народ, який проживає в Україні століттями. Роми також захищають Україну, є патріотами нашої країни.

Те, що відбулося цими вихідними, змусить агресивно налаштованих громадян схаменутися чи, навпаки, це ще один крок, який може призвести до ще більшого зростання агресії?

У цьому питанні я не дуже оптимістка. Судячи з коментарів у соцмережах, мені здається, що люди не зрозуміли що сталося. Вони вважають, що саме такі дії будуть захищати українців. А від кого? Ми теж українці, тільки певного етнічного походження. Люди не розуміють, що такі радикально налаштовані групи псують імідж України в очах європейських країн. Тому можуть бути негативні наслідки не лише для ромів, а для будь-кого, хто проживає в цій країні.  Ці радикальні угрупування можуть нападати на будь-кого, хто їм не сподобався. На жаль, поки що немає цього розуміння у певної категорії суспільства.