Ольга Мельник: львів'яни по-різному ставляться до нападу на табір ромів

Ольга Мельник: львів'яни по-різному ставляться до нападу на табір ромів

Відлуння нападу на ромський табір у Львові: що ми знаємо про справжні настрої української молоді? Чому серед молоді популярні радикальні ідеї? Наскільки адекватними є дії поліції?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" нещодавній напад на табір ромів у Львові прокоментувала журналіст львівської філії Суспільного радіо Ольга Мельник.

Пізно ввечері з суботи на неділю на околиці Львова невідомі напали на табір ромів, загинув 24-річний ром, є інші постраждалі. Затримані підозрювані визнали свою приналежність до незареєстрованого угруповання "Твереза і зла молодь", яке використовувало символіку ультраправої націоналістичної організації "Misanthropic Division". Яка зараз ситуація у Львові, як на інцидент відреагували львів'яни?

Поліція ще не давала офіційних брифінгів. Ще не всі люди знають про цю подію. Але судячи з відгуків у соціальних мережах, люди у Львові налаштовані по-різному. Одні підтримують, інші - проти. Ті, що підтримують, то вважають, що у Львові забагато ромів, і що вони вносять свою негативну лепту місту.

Скільки ще таких несанкціонованих поселень у Львові точно невідомо. Поліція вже затримала підозрюваних у скоєному, їхніх імен не називають. Якщо їхня вина буде доведена, то їм загрожує від 15 років ув'язнення і до довічного ув'язнення. Потерпілий хлопець перебуває у лікарні, його стан важкий, стабільний. А постраждалому десятирічному хлопчику надали першу медичну допомогу і відпустили. Мер Львова пообіцяв, що хлопчику з матір'ю нададуть притулок у гуртожитку. Решту ромів з цього табору відвезли в міський табір для безхатченків.

З настанням весни в Україні заговорили про появу несанкціонованих таборів ромів. Багато мешканців, зокрема Білої Церкви, кажуть, що потерпають від ромів. Можливо, у Львові ще до цього інциденту хтось із представників влади Львова говорив про свої наміри, щоб не допустити подібного, щоб ситуація не вийшла з-під контролю? Чи планувались якісь заходи на випередження?

Ніхто про це не говорив, це при тому, що у травні інший табір ромів на околицях Львова вже було розгромлено.  Поліція дізналась про інцидент лише наступного дня. Все тоді закінчилося мирно, ніхто не постраждав. Але висновків не було зроблено.

У Львові до подій навколо ромів ставляться по-різному. У Львові створили групу, яка стежить за ситуацією з ромами  у центрі міста, де найбільше стається крадіжок.