Віктор Ягун: Закон про нацбезпеку був дуже потрібен перед самітом "Україна - НАТО"

Віктор Ягун: Закон про нацбезпеку був дуже потрібен перед самітом "Україна - НАТО"

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" свою думку висловив  генерал-майор запасу Служби безпеки України, колишній заступник голови СБУ,  український військовий і громадський діяч Віктор Ягун.

Чи буде змінено підпорядкування СБУ, наскільки нагальною є потреба в ухваленні нового закону  про СБУ? 

Закопроект був дуже потрібен саме для того, щоб Україна змогла зробити величезний крок вперед, зокрема перед самітом "Україна - НАТО", де Україні, можливо, буде запропоновано майбутнє членство. Треба було приймати законопроект, що стосується Служби безпеки. Але, на жаль, законодавці не тільки залишили половинчасті деякі речі, а й залишили Службу безпеки певним правоохоронним органом. Така цікава фраза - "служба з правоохоронними функціями". Фахівці сподівалися, що Служба безпеки може перетворитись у справжню спецслужбу, зразок якої є в інших країнах. Але не вийшло так, як хотілося. Можливо, це один із тих маленьких кроків, які допоможуть у майбутньому реформувати СБУ.

Депутати вимагали позбавити СБУ функцій саме у сфері економіки і боротьби з корупцією, бо, за їхніми словами, ці повноваження є у новостворених правоохоронних органів (НАБУ, САП).  Верховна Рада ці зміни не підтримала.  

Ця позиція дуже спірна щодо залишення невластивих для Служби безпеки функцій (боротьби з корупцією і розслідування економічних злочинів). Є певні моменти, які справді пов'язані з національною безпекою, але вони дуже вузькі, і їх можна було залишити у рамках Департаменту конррозвідки. Спецслужба має бути спецслужбою, а не правоохороним органом з правоохоронними функціями.

Законодавство потребує внесення змін. Є необхідність у новому законі про СБУ. Можливо, потрібні закони про контррозвідувальну діяльність, про службу зовнішньої розвідки, розвідувальну діяльність, тому що є декілька органів, які займаються розвідувальною діяльністю, тому потрібно скорегувати ці функції. Прийняття нового закону  - це  значною мірою компроміс. Потрібно було показати нашим партнерам, що у нас є поступ уперед. Перед самітом НАТО необхідно було зробити те, що депутати зробили, - прийняти новий закон, який надасть Україні шанс для вступу в Альянс.