Едуард Хукс: Ми вітаємо прагнення України інтегруватися в євроатлантичні структури

Едуард Хукс: Ми вітаємо прагнення України інтегруватися в євроатлантичні структури

Нідерланди - один із найбільших іноземних інвесторів нашої країни. Як в Амстердамі оцінюють перебіг головних реформ в нашій країні і якими бачать перспективи членства України в ЄС і НАТО, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Едуард Хукс.

Я працюю у вашій країні вже близько восьми місяців. І наше співробітництво і відносини дуже хороші. Хочу сказати і в політичній площині, й економічно, а також у культурній сфері ми дуже добре співпрацюємо. Нідерланди є другим по величині інвестором в Україну. В нас дуже багато цікавих проектів і багато всіляких сфер співробітництва. Найбільші сфери нашої співпраці — це агробізнес, енергетика, логістика, транспорт і управління водними ресурсами.

Яка ваша оцінка головних реформ, які нині впроваджує українська влада?

Звичайно, питання реформ дуже важливе. Ми бачимо прогрес України в реформуванні пенсійної системи, системи охорони здоров'я. Ми вітаємо ухвалення закону про Антикорупційний суд. У порівнянні з іншими Східноєвропейськими країнами, Україні треба ще дуже багато зробити домашньої роботи. Але ми бачимо, що український уряд намагається просуватися цим шляхом.

Якими ви вбачаєте перспективи членства України в Євросоюзі? Я маю на увазі економічні і політичні чинники.

Ми вітаємо амбіційні намагання України інтегруватися в євроатлантичні структури. Ми дуже раді, що Україна має угоду про Асоціацію з ЄС. На порядку денному найважливіше питання — це успішна імплементація цієї угоди, а також угоди про глибоку, всеоохоплюючу зону вільної торгівлі. Що стосується інтеграції України до НАТО, ми вітаємо ці амбіційні намагання, але тут питання дуже складне. Насамперед питання часових рамок. Є певні сподівання, що до наступного саміту НАТО, під час якого, можливо, буде розглядатися питання перспектив для Грузії і України.

Наскільки, на вашу думку, безвізовий режим України з Євросоюзом створює для українців мотивацію рухатися швидшими темпами до Європи?

Запровадження безвізового режиму — це дуже велике досягнення, бо воно створює можливості для українців, особливо для молодого покоління більше подорожувати до Європи, дивитися як там живуть люди. Потім, повертаючись додому, розказувати яке там життя. Безвізовий режим також створює додаткові можливості для людських контактів.