Віктор Шеремета: фермери не повинні боятися брати кредити

Віктор Шеремета: фермери не повинні боятися брати кредити

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Ввечері" про цьогорічний врожай зернових, фермерський рух в Україні і мораторій на продаж землі говорив заступник міністра АПК Віктор Шеремета.

Які прогнози щодо цьогорічного врожаю хліба, адже зараз в Україні нестабільна погода, посуха охопила дуже багато регіонів. Найбільше постраждала Запорізька область. На що сподіваєтесь?

Для наших селян, на жаль, ніколи не буває абсолютно сприятливої погоди, щоб вони могли працювати і отримувати очікувані результати. Але ті складні погодні умови, які були і є в цьому році, суттєво не вплинуть на загальний результат, бо наші аграрні виробники, фермери уже навчилися працювати на землі. Впевнено скажу, що за останні роки ми збираємо і будемо збирати не менше 60 мільйонів тонн зерна (цього року також). Хочу  зняти всі побоювання наших співвітчизників щодо недобору в нашій країні зерна. Ми збираємо стільки зерна, що нам для внутрішнього споживання для хліба вистачає п'ятої частини. Решту - майже все експортуємо.

Песимістичні прогнози щодо врожаю роблять непрофесіонали. Провокаційні заяви мають на меті посіяти смуту у суспільстві, певну недовіру, викликати нездорові речі у нашому суспільстві.

На жаль, сьогодні наших аграріїїв турбує інше. Останній місяць на пшеницю, соняшник та інші культури ціни знизились на близько 20%.  А зараз - тільки початок жнив. Під час розгару жнив ціни ще більше знизяться. Йдеться про ціни на внутрішньому ринку. Хочу порадити нашим фермерам взяти державні кредити під 1,5%. Взявши цей кредит, фермер може притримати зерно і продати його взимку, коли й буде найвища ціна. Фермери повинні зрозуміти, що потрібно скористатися цією державною підтримкою.

Чи потрібно запроваджувати День фермера в Україні? Що відбувається з фермерським рухом?

Неофіційно це свято відзначається. Ми знаємо про близько 40 тисяч фермерів, але потенційних за тими мірками, які нині існуюють у Європі і світі, у нас налічується фермерів понад мільйон, бо всі ті особисті господарства, які вирощуюють товарну продукцію, наприклад, у Польщі  відносяться до фермерів.  На жаль, у нас усі дрібні господарства залишаються поза увагою держави.

Часи протидії фермерському руху минули. Чи стає фермерство рушійною силою перетворень на селі?

Якщо говорити про останніх 10 років, то фермерство не набуло широкого розвитку. І навіть у деяких  місцях воно занепало. Але, враховуючи, що на 2018 рік прийнято рішення про держпідтримку (мільярд гривень), це дає певний поштовх для розвитку фермерських господарств. Я сподіваюсь, що всі ті напрацювання, які є в Уряді, підтримуватимуть фермерський рух.

Що стримує розвиток фермерського руху?

Є дві основні проблеми - відсутність фінансового ресурсу і оренда землі. За землю фермерам складно конкурувати з великими агрохолдінгами, тому що в певному регіоні вони завжди можуть дати кращу пропозицію орендодавцю, ніж місцевий фермер.

У нас стоїть питання про створення товарної продукції. Але ніхто не говорить про розвиток сільських територій, розвиток сіл.  Без самих селян не може розвиватися село, а загалом і Україна. Напрямок Уряду - підтримати селянина.

У травні було рішення Європейського суду, в якому сказано про те, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, який нині діє в Україні, обмежує у правах громадян України. Ми знаємо про звернення низки народних депутатів до Конституційного Суду з вимогою скасувати мораторій на продаж землі. Рішення Європейського суду - це така собі рекомендація, яка в подальшому може мати правові і економічні наслідки. Які дії влади?

Селяни в більшості поки що не підтримують таку ідею. Ми повинні бути готові, що ринок землі запрацює. Напрацювання в Уряді, і те, що передбачається, говорить про те, що землю повинен мати чи купувати той,  хто безпосередньо на ній живе і працює. Звісно, це повинен бути українець, і фізична особа. Якщо будуть визначені ці критерії, то не доведеться побоюватися, що нашу землю заберуть закордонні громадяни. Тому в Уряді є напрацювання щодо створення гарантування кредитів для купівлі землі для малих фермерів. Якщо фермер матиме можливість купити землю і взяти кредит під малі відсотки, то в суспільстві це сприйматиметься нормально. Це може стати однією з умов запровадження ринку землі в Україні.

До початку роботи ринку землі потрібно готуватися. Потрібно розуміти, що у фермера нині немає фінансового ресурсу для придбання землі. Тому цю землю, за нинішніх обставин фермер не купить.

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
"У нас є такі українці, яких треба боятися, що вони з землею роблять" - Милованов про запуск земельної реформи
Депутат від "Слуги народу": З 1 липня не буде ажіотажу на продаж землі
Чому Закон "Про ринок землі" загрожує обезлюдненню українського села — розповідає екс заступник міністра аграрної політики Шеремета
Закон про передачу земель ОТГ набув чинності: що варто про це знати
"Унеможливить зловживання та сприятиме зростанню конкуренції": Андрій Мартин про е-систему продажу землі