Олександр Леонов: прийняття нових законів запускають реформи

Олександр Леонов: прийняття нових законів запускають реформи

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" про актуальні для суспільства законопроекти говорив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

Президент уніс у Парламент як невідкладний закон про запуск антикорупційного суду. Чи є шанси, що за цей закон проголосуть народні депутати?

Сподіваюсь, що цей закон буде проголосований. Своє слово має ще сказати комітет Верховної Ради. Закон має суто технічний характер. Для створення Антикорупційного суду дійсно важливий час. Чим раніше ми почнемо, тим раніше він запрацює, тим раніше будуть набрані судді.

Скептики кажуть, що в силу того, що всі ці процедури відбуваються достатньо довго, тому до президентських виборів Антикорупційний суд не запрацює. Чи так це?

Дискусія навколо Антикорупційного суду спотворена. Чомусь його вважають ледь не органом, який буде боротися з корупцією. Це судовий орган, який буде виносити вироки. А він, що важливо, завершує таку собі антикорупційну структуру. Він стоїть нагорі. З корупцією має боротся НАБУ, САП, які будуть проводити слідство. І не факт, що слідство, яке проводить НАБУ, в Антикорупційному суді отримає вирок, тому що питання в тому, щоб усі речові докази були зібрані належним чином. І на це теж потрібен час. Корупційні злочини є найскладнішими для розкриття, для цього потрібні фахівці надвисокого рівня. В Україні як таких антикорупційфних розслідувань не було. Були дуже часто мотивовані політично, але як системи, великої кількості фахівців, які б їх розслідували, не було. Зараз все тільки створюється.  Мені здається, що важливе те, що створюються інституції, які будуть працювати надалі. Наприклад, у Румунії всі інституції були створені 10 років тому. І для того, щоб стати на ноги, навчитися, почати працювати потрібні ледь не десятиліття.

Є ще один законопроект - про національну безпеку. У переддень саміту НАТО цей закон дуже важливий, бо він є однією з умов, завдяки чому з Україною взагалі будуть продовжувати діалог.  Які перспективи цього закону на тлі нинішніх подій?

Хотілося б, щоб цей закон дійсно був прийнятий. Важливо наголосити, що це рамкоовий закон. Він як і закон про освіту,  запускає реформи, він потребуватиме прийняття  інших законодавчих актів, але він окреслює стратегію і вектор розвитку України. Фактично мова йде про інтеграцію в одному законі закону про цивільний контроль над Збройними Силами. Україна, згідно з цим законом, на законодавчому рівні визначає, що розвиток сфери національної безпеки йде у відповідності до стандартів і принципів НАТО. Тому дуже важливо, щоб Президент поїхав на саміт НАТО і продемонстрував, що Україна визначилася стратегічно.