Андрій Миселюк: Ситуація з омбудсменом - черговий прояв російської гібридної війни

Андрій Миселюк: Ситуація з омбудсменом - черговий прояв російської гібридної війни

Як врятувати українських бранців Кремля? Хто в Росії ухвалює рішення про допуск омбудсмена до українських політв'язнів, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

Зараз дійсно йде така гостросюжетна битва обмудсменів. Залучені перші особи. Нехай вони не безпосередньо приймають участь, але за лаштунками вони стоять. Але тут не варто впадати в таку гуманістичну версію. Не треба ні на секунду забувати, що йде гібридна агресія, гібридна війна Росії. І вона використовує всі інструменти і всі можливості для того, щоб домогтися своєї мети.  В цьому випадку, зокрема, показати, що Україна не може ніяким чином вплинути на долі українців, які там опинилися. По-друге, Україна начебто позбавлена можливості напрямку комунікувати в вищим керівництвом Росії, де вирішуються такі питання, власне. Це принижує і авторитет нашої держави, і можливість захищати інтереси українці в Росії.

Якщо ми розуміємо, що за омбудсменами стоять перші особи держав, чи можемо ми казати, що рішення на рівні Росії приймає особисто Путін?

Ні, власне, не можемо. Це не його рівень і в нього дуже багато інших більш важливих питань. Є задана парадигма, є перші особи, які це задають і є вже виконавці. І ось це питання вирішується на місцях виконавцями. Цієї заданої парадигми змушені дотримуватися всі службовці російські.

Може, щось не так було в самих домовленостях? Десь залишилися якісь невідомі, якими користуються ці виконавці.

Проблема в тому, що ми з вами не бачили цих домовленостей. Правильніше оперувати не припущеннями, а документами. Але в цьому випадку це неможливо. Але перше друге не відміняє. Те, що Росія буде на всіх можливих фронтах вести гібридну війну проти України, це аксіома. Те, що відбувається з омбудсменами, це конкретний прояв цієї агресії. Питання в тому, чи були справді ці технічні питання узгоджені, хто підписував цей договір, на якому рівні давалися гарантії.

Заява українського омбудсмена Людмили Денисової про те, що російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова не зможе відвідати в українському СІЗО затриманого СБУ керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, поки Денисова не побачить українського політв'язня Олега Сенцова. Це що було, ультиматум?

Звичайно, це можна назвати ультиматумом. Ви можете собі уявити як буде радіти так звана "вата" в соцмережах і казати, що ось для українців нічого святого немає. Фактично омбудсмен торгується людиною і вимагає, щоб їй дали можливість зустрітися з українцем, а вона забороняє зустрітися з росіянином. Проте, тут треба розглядати питання в протиборстві технологій. Власне, Україна просто змушена так чинити, оскільки Росія, по-перше, порушує домовленості. По-друге, не допускає офіційного представника України до її громадян. Звичайно, Україна буде реагувати відповідним чином. Це вимушений крок, але виправданий.