Валентин Бушанський: "Антикорупційний суд нікому не потрібен, крім українського народу"

Валентин Бушанський: "Антикорупційний суд нікому не потрібен, крім українського народу"

Закон про Вищий Антикорупційний суд. Звідки з’явилися звинувачення про вихолощення апеляцій антикорупційних справ? У студії програми Українського радіо "Україна. Сьогодення" - політолог, доктор політичних наук Валентин Бушанський.

Пане Валентине! Що відбувається навколо Антикорупційного суду на вашу думку зараз?

Почнемо з того, що цей Антикорупційний суд нікому не потрібен, крім українського народу. Ми, українці, ми хочемо, щоб у нас був створений Вищий Антикорупційний суд. Питання: які справи знаходитимуться в підсудності Вищого Антикорупційного суду? Справа про викрадання гаманця? Справа про викрадання олівця з робочого стола? Справа про ДТП... Ні! Там будуть тільки ті справи, які стосуються, по-перше, зловжживання службовим становищем, рейдерства, справи, пов'язані з діяльністю вищих державних чиновників. Тобто це суд, який судитиме вищих державних чиновників і народних депутатів, представників народних громад, мерів міст, представників обласних, місцевих рад. Це суд, спрямований проти політичної і урядової еліти України, які зазіхають на народне добро. Тобто українці хочуть цього суду, щоб на цих людей була хоч якась управа.

А чи зацікавлені в цьому суді той таки український парламент, президент? Я дуже сумніваюсь. Зважаючи на те, що Петро Порошенко може опинитися з-поміж перших фігурантів цього суду, я думаю, що Петро Порошенко аж ніяк не зацікавлений у цьому суді. І не він один.  

Коли в Україні відбулася революція, то всі очікували на якісь революційні зміни. Однак, стало очевидним, що ці зміни не відбуваються, вони гальмуються усіма можливими способами, і українська політична еліта намагається просто відтворити ту політичну систему, ті політичні практики, які існували за Віктора Януковича. Залишилася корупційна суть цієї системи. І в цій ситуації єврпопейські партнери України опинилися в складній ситуації. Вони могли або заламувати руки Україні і казати, що ніяких перспектив членства, ніякого безвізу, ніякої торгівлі з ЄС, ніяких кредитів немає, доки не наведете лад у своїй країні. Це перший варіант. Однак, у нас війна з РФ і ЄС не міг піти на такі радикуальні, жорсткі кроки по відношенню до української політичної еліти. І тоді постало питання: в чому корінь бід України? Корупція! Це найочевидніший прояв наших основних проблем. І тоді виникла ідея створити НАБУ і НАЗК.

Так з'явилися органи, які мають бути незалежними від президента, кабінета міністрів, які б мали можливість рубати найочевидніші прояви корупції в Україні. Чиновники мали б боятися відверто красти національне багатства України, бути відвертими Януковичами. Як наслідок ми бачимо цілковиту катастрофу. Чому? Тому, що відомство пані Корчак провалило свою роботу.

Для того, щоб Антикорупційний суд почав працювати, потрібно два рішення Верховної Ради. По-перше, з подачі президента потрібно ухвалити закон про фізичне створення Антикорупційного суду в Києві, по-друге, внести зміни про судоустрій та статус суддів для того, щоб запрацював цей суд. За місяць нардепи ідуть на канікули, а у восени фактично стартують вибори. Є шанси, що Антикорупційний суд встигнуть створити?

Ні. Шансів таких немає.