В Україні планують запровадити ліцензування лікарів (аудіо)

В Україні планують запровадити ліцензування лікарів (аудіо)

Обов"язкове ліцензування лікарів планують запровадити в Україні до 2024-го року. Про це повідомила сьогодні під час брифінгу виконувачка обов"язків міністра охорони здоров"я Уляна Супрун.

За її словами, перехідний період розпочнеться з 2020-го року і після 2024-го лікарі без ліцензії не матимуть права працювати.

Докланіше - Віолетта Карлащук:

"Нині в Україні немає контролю за професійною діяльністю лікарів, а тому і планується запровадити обов"язкове їх ліцензуваня, - каже Уляна Супрун. За її словами, протягом перехідного періоду кожен із лікарів повинен скласти незалежне тестування за міжнародними стандартами. Іспит прийматиме спеціальна комісія при Міністерстві охорони здоров"я. Кожні 2-3 роки, каже урядовець, лікар повинен буде підтверджувати свою ліцензію під час навчання не лише в інститутах післядипломної освіти, а й на міжнародних конференціях, онлайн-курсах і нараховуватимуться певні бали. Передбачається, за словами Уляни Супрун, що українські ЛІкарські сертифікати визнаватимуть країни Євросоюзу, а також США, Канада, Японія, Ізраїль. Окрім цього, передбачається, що ліцензію призупинятимуть в разі скарг на лікаря з боку пацієнтів, або інших медпрацівників, - говорить Уляна Супрун.

Щоб обов"язкове ліцензування лікарів було запроваджене, говорить виконувачка обов"язків міністра охорони здоров"я, необхідно, щоби Верховна Рада ухвалила відповідний закон. Без належного фінансування сфери охорони здоров"я і повного забезпечення медичних закладів ліками і необхідним устаткуванням, запровадження ліцензування лікарів не матиме жодного сенсу, - сказав у коментарі Українському радіо президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Протягом найближчих п"яти років Міністерство охорони здоров"я планує запровадити нову систему роботи швидкої допомоги, - повідомила Уляна Супрун. Зокрема, за її словами, диспетчерські будуть оснащені новітніми технологіями, а на виклик виїжджатиме той автомобіль екстреної медичної допомоги, який перебуватиме найближче, а не той, який територіально належить до станції швидкої допомоги. Також, планується співпраця з іншими екстреними службами, - з ДСНС, поліцією, а також з учителями і вихователями. В усіх людних місцях, каже Уляна Супрун, передбачається забезпечити джгути та дефібрилятори. Натомість, Віктор Сердюк каже, що першочерговим у реформі екстреної медичної допомоги є забезпечення швидкого доправлення пацієнта в лікарню і наявність там ліків та устаткування для реанімації".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!