Гліб Каневський: Поправка про апеляцію нівелює саму ідею Антикорупційного суду

Гліб Каневський: Поправка про апеляцію нівелює саму ідею Антикорупційного суду

Хто з високопосадовців має шанси уникнути покарання за корупцію, згідно з ухваленим законом про Вищий антикорупційний суд, розповів в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні. Вдень” голова експертної організації з питань протидії корупції State Watch Гліб Каневський:

Те, що на наступний день після публікації закону сталася така скандальна ситуація, конфліктна ситуація, говорить про те, що, мабуть, були порушені все-таки домовленості зі сторони українського політикуму перед міжнародними партнерами, перед громадськістю. Розмови про Антикорупційний суд точаться вже більше року. Ось закон опублікований і ми знаходимо одне речення, яке фактично перекреслює саму ідею цього документа. А ідея закону про Антикорупційний суд насправді дуже проста. А саме що всі топ-чиновники, які проходять по кримінальним справам Антикорупційного бюро, їхні справи мають розглядати взагалі в окремій судовій системі. Не тому, що так комусь хочеться на Заході чи тут в Україні, а тому, що такі реалії, поки триває загальна судова реформа.

Як відомо, під час підготовки до голосування закону про Антикорупційний суд ключовим питанням було хто моніторитиме його діяльність, чи є нагляд іноземних структур за цим складом суду. Як вийшло, що ця норма наче головною була, але за неї проголосували, як треба, а от проблема виникла зовсім в іншому місці?

Знаєте, ніщо не застраховує від того, що ще не виникнуть нюанси. Скандал чому здійнявся у перший день після публікації, бо був проведений швидкий поверхневий аналіз і вже експерти побачили таку першу шпаринку. Ще мовчать міжнародні організації, експерти, які зараз активно вичитують до кожної коми цей документ. І я переконаний, що ще будуть такі маленькі юридичні шпаринки, які в реаліях українського законодавства будуть не просто звільняти топ-корупціонерів, а просто максимально затягувати їхні справи. Чому так вийшло? Бо фігуранти кримінальних справ є і в парламенті і вони, зокрема, брали участь у законотворчому процесі по Антикорупційному суду. На мою думку, вони зробили все від них залежне, щоб закон вийшов недієвим.

Щодо Венеційської комісії, адже вони теж вивчали цей документ і пішли на те, щоб ухвалити закон і потім усунути недоліки. Чому тепер здійнявся такий ґвалт?

Я не прихильник тієї теорії, що в українському законодавстві останнє слово має бути за Венеційською комісією. Я вважаю, що наші правники і парламентарі мають виходити з наших реалій. Потреба така, що ось державу грабують на державних підприємствах, у сфері оборони продовжується грабунок, а ніхто не несе відповідальності. І ми маємо цю проблему якось вирішити. Це питання насправді життя і смерті держави України. Я б усе-таки не відштовхувався від заяв Венеційської комісії, а від потреб держави тут і зараз.

Ваш прогноз, якою буде реакція громадянського суспільства і міжнародних партнерів на ухвалений в такій редакції закону про Антикорупційний суд?

На мою думку, всі підуть у відпустку. Літо, мертвий політичний сезон. Спочатку в парламенті оголосять дати відпусток. За давньою українською традицією депутати підуть з роботи десь до вересня. А за ними редактори підуть, експерти, громадськість - всі ті, хто формує громадську думку. Скажемо так, відкладуть баталію на осінь. А восени на нас очікує цікавий політичний процес, коли атаки все-таки на владу за Антикорупційний суд, який, можливо, буде недієвим, будуть більш жорсткіші, ніж вони були до цього. Заяви міжнародних партнерів будуть жорсткіші, бо вони хочуть бачити результати боротьби з корупцією. Влада, у свою чергу, хоче на вибори піти з чистим обличчям. Тому влада, на мою думку, буде робити все, щоб суд якщо запрацює, то вже десь після виборів, коли вже все вгамується і почнеться новий політичний сезон.

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков
"Ми готові йти на компроміси, щоб стати членами ЄС" — Данілов
Політолог про справу Труханова: 30 млн грн від Новинського — це готовність Ахметова розширювати коаліцію
Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо: "Маю поміркований оптимізм щодо розвитку антикорупційної реформи в Україні"
Чергова реформа Конституційного Суду: експертка про зауваження та пропозиції Венеційської комісії