Олександр Ткаченко: "В Полтаві активно цікавляться сучасною українською літературою"

Олександр Ткаченко: "В Полтаві активно цікавляться сучасною українською літературою"

8-10 червня у Полтаві триватиме Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava. У списку учасників – відомі автори сучасності з України, Швеції, Німеччини та Британії. Про захід та його родзинки розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" директор фестивалю Олександр Ткаченко.
 
Олександре, що буде у Полтаві, яка літературна програма? Чи відрізнятиметься вона від програми фестивалю Meridian Czernowitz?
 
- Щодо авторів, то так. Буде Андрухович, Забужко, Жадан, Любка, Галина Крук, Катерина Цілик і багато, багато інших гостей. Але гості будуть трішки інші. І цим ми, власне, відрізняємося від попередніх фестивалів. І програма в нас, я думаю, теж багато в чому своя, по-полтавські цікава, по-полтавські відмінна. За результатами вчорашнього першого дня ми спілкувалися з тими людьми, які бувають і в Чернівцях, і в Полтаві. А вони кажуть, що те, що ви вчора показали, нам цікаво. Ми будемо шукати якісь нові локації, нові форми подачі поезії. Тобто у Полтаві багато чого нового.
 
Давайте про локації і форми подачі детальніше. Наприклад, у Чернівцях читали поезію на базарі. А ви що пропонуєте, які цікаві локації?
 
- Наприклад, вчора у нас був день, коли ми їздили по Полтавщині. Ми їздили у місто Решетилівка і там були читання біля кургану. Це таке великий насип, де поховання, де були поховані жертви ще Північної війни, Полтавської битви. І це одна з таких незвичайних локацій. А ввечері ми поїхали на поле Полтавської битви, поїхали в редут. Редут – це така спеціальна фортифікаційна споруда, яка по суті є таким природним амфітеатром. І уявіть собі, такий природний амфітеатр посередині якого стоїть стела. Ми весь цей простір залили червоним світлом. Це було в ночі. Атмосфера була просто шикарна. Я думаю, що якраз ці два заходи і є тією родзинкою, якою ми вже змогли багатьох учора вразити.
 
Олександре, мені здається, найцікавіше, це справді привезти таких знаменитих для українців, принаймні почутих письменників, на зразок Забужко, Андруховича, Жадана, Галини Крук. Чи цікаво це полтавцям? Тобто чи багато приходить відвідувачів подивитися на українських поетів і не лише українських?
 
- Вчора в нас були переповнені зали. Настільки переповнені зали, що навіть окремим глядачам довелося стояти. Було багато стільців, але бажаючих було ще більше. Насправді в Полтаві зараз доволі комфортно. Тому я думаю, те, що дехто стояв чи присів, їм це не завадило. В Полтаві взагалі і раніше, і зараз цікавляться сучасною українською літературою. У Полтаві функціонувало таке об'єднання як "Магнус опус" і ця організація привозила провідних авторів України. І це завжди були переповнені зали. Тобто це і раніше було. І фестиваль є такою квінтесенцією, уособленням того, цієї готовності полтавців ходити на сучасні українські події.