Медійники вимагають від Росії звільнити Сущенка

Медійники вимагають від Росії звільнити Сущенка

Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ-EFJ) закликали російську владу звільнити українського журналіста Романа Сущенка, засудженого до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Міжнародна та Європейська федерації журналістів приєдналися до Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) в засудженні суворого вироку, настійно закликаючи російську владу звільнити Сущенка, поки не будуть представлені докази обвинувачень проти нього", - наголошується у заяві.

В НСЖУ також висловили обурення з приводу вироку Сущенку.

"Разом із міжнародними партнерами, які однозначно підтримують нашу позицію, ми будемо й далі використовувати засоби публічного тиску на російську владу, аби всі в'язні Кремля – чи то в Росії, чи на території, окупованій проросійськими терористами, – були звільнені", - сказав голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Голова НМПУ Ігор Чайка назвав арешт Романа Сущенка "цинічним викраденням, організованим російськими службами безпеки".

Раніше виконавчий директор Інституту масової інформації та представниця організації "Репортери без кордонів" Оксана Романюк назвала ухвалений Московським судом вирок українському журналістові Роману Сущенку яскравим свідченням порушення свободи слова з боку Росії.

Крім того, вимогу про звільнення Сущенка висунули і в ОБСЄ. Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір сподівається, що рішення ув’язнити Сущенка буде переглянуте.

Нагадаємо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка протиправно затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Йому висунули обвинувачення у "шпигунстві".

4 червня Мосміськсуд засудив Сущенка до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму.