Фахівці вважають постачання води до Криму неможливим

Фахівці вважають постачання води до Криму неможливим

Маргарита Литвиненко, коментуючи режим надзвичайної ситуації, який напередодні ввела російська влада півострова через засуху розповіла, що Крим знаходиться у важкому стані через нестачу води і що вирішити цю проблему без поставок з Дніпра, по Північно-Кримському каналу не вийде.
 
Про це повідомляє "zik.ua".
 
"Якщо говорити на тверезу голову, не одурманеній якимись ідеями, то поки реальних сценаріїв, окрім того, щоб отримувати воду з Північно-Кримського каналу, як раніше, поки немає. І фахівці в цьому зізнаються, що канал – це був єдиний вихід для Криму. Те життя, яке була з водою разом, воно вже відходить", – зазначила еколог.
 
Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко вважає, що ніякі альтернативні джерела не замінять дніпровську воду.
 
"Якщо повернутися в 2013 рік, то 100% рису, майже 90% кукурудзи і до 80% таких культур, як соя, овочі в Криму вирощувалися на зрошуваних землях. І навіть 13% зернових. Саме вода забезпечувала пристойний рівень врожайності на півострові. Складно уявити альтернативні джерела – що могло б замінити потоки дніпровської води? Ніякі труби, свердловини та опріснення на це не здатні", – підсумував учений.